Nagyot guríthat az Amazon új szerverprocesszora

A Graviton2 lényeges előrelépést kínál az elődhöz képest, és technológiailag is kifejezetten fejlett.

A tegnapi napon írtunk arról, hogy új szerverprocesszort tervez magának az Amazon, amelyet ma már be is mutattak. A Gravitont váltó megoldás nem túl nagy meglepetésre Graviton2 nevet viseli, de az eredeti hírek alábecsülték a rendszert, ugyanis 16-ről nem 32-re, hanem 64 magra ugrott a cég. Ráadásul ezek már egyedi módosításokon átesett Neoverse N1 magok, vagyis a rendszer már az ARM, kifejezetten szerverekbe tervezett Neoverse termékcsaládjának a része.

Az ARMv8.2-es utasításarchitektúrára épülő Graviton2 rendszerchipben egy mag 1 MB-os L2 gyorsítótárat kap, míg a megosztott L3 cache 32 MB-os lesz. A lapka egyébként 7 nm-es node-on készül, és 30 milliárd tranzisztor található benne.

A memóriavezérlő nyolccsatornás, és DDR4-es szabványú, maximum 3200 MHz-es effektív órajelű modulokat támogat, emellett a PCI Express 4.0-s vezérlő 64 darab sávot kínál. További extra az AES256-os titkosításra kialakított célhardver.

Az Amazon Web Services az általánosan optimalizált, M6g jelzésű EC2 instance részeként kínálja az új fejlesztést, amely az előzetes tesztekhez már elérhető. Később jön a compute és a memóriateljesítményre kigyúrt C6g és R6g. A Graviton2 előnye a teljesítmény/fogyasztás aránya, amelynek hála az Amazon szerint 40%-kal javítható a teljesítmény/ár arány az ötödik generációs x86-os platformokhoz viszonyítva, és ez igen vonzó lehet az ügyfelek számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés