GT200-alapokra építve frissül a Tesla család

Hogy a grafikus chipek fejlesztése manapság mennyire nem csupán a videokártyákról szól, jól példázzák az e heti termékbejelentések is. Az NVIDIA GT200 kódjelű lapkájának premierje természetesen az új GeForce-okat állította reflektorfénybe, de a háttérben máris frissült az általános célú Tesla gyorsítók választéka, és az AMD is bejelentette a konkurens FireStream 9250 kártyát. Ezek a hardverek olyan alkalmazásokban rövidíthetik le a számításokhoz szükséges időt, melyek jól párhuzamosíthatóak és elsősorban a lebegőpontos számolóegységeket veszik igénybe. Ilyen feladatokból bőségesen akad a mérnöki és természettudományok területén, az egyszerűbb, de nagy nyers számítási kapacitást feltételező feladatoktól kezdve a komplex modellezésig.

NVIDIA Tesla C1060 Computing Processor

Az NVIDIA a GT200 alapjaira két új hardvert épített. A Tesla C1060 kártya 240 darab 1,3 GHz-en dolgozó stream processzorral bír, amelyekhez egy 512 bit széles buszon keresztül 4 GB-nyi 800 MHz-es GDDR3 memória csatlakozik. Az előző generációhoz képest nagyjából megduplázódott az egyszeres pontosságú lebegőpontos számítási kapacitás, az 1 teraFLOPs körüli érték papíron a FireStream 9250 idevágó adatával egyezik meg. A C1060 természetesen PCI Express 2.0 x16 csatlakozóval rendelkezik, tipikus fogyasztását 160 wattban adják meg.

NVIDIA Tesla S1070 Computing System

Négy darab kerül az új lapkából a rackszekrénybe illeszthető, 1U magas Tesla S1070 Computing Systembe, amely így összesen 960 darab stream processzor erejét egyesíti. Az alapelemeken nem változtattak, vagyis a memória mennyisége négyszer 4 GB. A tipikus fogyasztás ez esetben 700 watt. Az NVIDIA az eddigiekhez hasonlóan a CUDA fejlesztőkörnyezetet bocsátja rendelkezésre a Teslákra írt programok készítéséhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés