Bejelentette új általános gyorsítókártyáját az AMD

Ahogy az előző generációs RV670 esetében is történt, az AMD most sem videokártyán jelentette be először új fejlesztésű RV770-es grafikus chipjét, hanem egy általános célú gyorsítókártyán, a FireStream 9250-en. Az új modell nyers teljesítménye egyszeres pontosságú lebegőpontos számokkal dolgozva nagyjából a korábbi FireStream 9170 kétszeresére nőtt, ugyanis eléri az 1 teraFLOPs sebességet, de kétszeres pontossággal számolva is meghaladja a 200 gigaFLOPs tempót.

Minderre a jelentős mértékben kiszélesített mikroarchitektúra ad magyarázatot, az RV670 kódnevű lapka 320 egyszerű stream processzorával (64 shader egységével) szemben az RV770-ben jóval több található. Az új chip is 55 nm-es csíkszélességű technológiával készül. Érdekes módon nem minden paraméterre a növekedés a jellemző, a processzor például – nem hivatalos információ szerint – a korábbi 775–800 MHz helyett most 625 MHz-en fut, a GDDR3 típusú memória mennyiségét is 2-ről 1 GB-ra csökkentették – igaz, a RAM órajelét viszont 800-ról 990 MHz-re emelték. Az egyszlotos hűtővel ellátott gyorsítókártya fogyasztása 150 watt alatt marad.

A termékcsalád bevezetésekor még erősen kritizált szoftverkörnyezet fejlesztésébe is komoly energiát fektetett az AMD, így ma már a GPU utasításkészletétől egy hardverközeli API-n keresztül a magasszintű, C-alapú Brook+ programozási nyelvig három szinten is rendelkezésre állnak a programkódok fejlesztéséhez és optimalizációjához szükséges eszközök. Az AMD Stream SDK-val persze nem csupán FireStream kártyákra lehet szoftvert készíteni, hanem az azonos chipekre alapozó FireGL és Radeon kártyákra is.

A gyártó változtat árpolitikáján is; az előző generációs FireStream 9170 jelenleg 1999 dolláros listaáron érhető el, azonban a harmadik negyedévtől kapható FireStream 9250 már csak 999 dollárba fog kerülni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés