Három új AMD FX processzor érkezik

Az AMD ősszel frissíti a Socket AM3+ foglalatba illeszthető termékek felhozatalát, de az új megoldások nem az aktuálisan elérhető Zambezi, hanem az új Vishera lapkára épülnek majd. Ennek megfelelően a Bulldozer modulokat a Trinity APU-ban bemutatkozó Piledriver modulok váltják fel. A 32 nm-es SHP gyártástechnológiára épülő termék felépítése alapvetően nem változik, kisebb-nagyobb módosítások mellett lényegében csak a modulokat cserélték ki a mérnökök.

A friss pletykák szerint összesen három új processzor lesz, melyek az FX-4320-as, FX-6300-as és FX-8350-es jelzést viselik majd, továbbá a 125 wattos fogyasztási osztályba kerülnek. A termékek rendre négy, hat és nyolc processzormagot kínálnak, vagy ha úgy tetszik kettő, három, illetve négy modult. Modulonként 2 MB-os L2 gyorsítótár várható, míg a megosztott L3 gyorsítótár mérete 8 MB lesz. A DDR3 szabványú memóriavezérlő marad kétcsatornás, de a hivatalosan támogatott maximális effektív órajelről még nincs adat.

A processzorok órajelei még nem véglegesek, de nagyon valószínűnek tűnik, hogy mindegyik modell minimum 4 GHz-en ketyeg. Ehhez hozzájön még a Turbo Core 3.0, ami a pletykák szerint maximum 4,6 GHz-ig emelheti az alapórajelet. A magas órajelekben nagy szerepe van a Resonant Clock Mesh (RCM) nevű eljárásnak, melyet az AMD a Trinity APU-ba épített be először, de a Vishera kódnevű termékek is megkapják a technológiát, és nyilván innentől kezdve szinte mindegyik új generációs fejlesztés is.

A hosszú távú útiterv jelenlegi állása szerint a Vishera kódnevű lapkák lesznek az AMD utolsó, asztali piacra szánt homogén többmagos processzorai, így a vállalat 2013-tól csak az APU-kra, azaz a heterogén módon programozható többmagos processzorokra koncentrál. Ez természetesen nem jelenti a felsőkategóriás asztali platform megszűnését, csupán a Kaveri APU veszi át ezt a szerepkört a hagyományos processzoroktól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés