Titkolt turbó módot is tartalmaznak a leggyorsabb új Core modellek

A funkció alapértelmezetten le lesz tiltva, de garanciavesztés nélkül aktiválható.

Az Intel nagyjából egy hete leplezte le a 11. generációs Core processzorokat, amelyek a Comet és a Rocket Lake-S kódnevű lapkákat keverik. Egy dologról azonban nem volt szó a bemutatón, pedig a Rocket Lake-S egy új képességének tekinthető, ami az Adaptive Boost Technology nevet kapta.

Már az elején érdemes leszögezni, hogy az Intel hivatalos ajánlásaiban az Adaptive Boost Technology egy olyan garantált képesség, aminek az aktiválásáról a felhasználó dönthet. Nem tudjuk, hogy ezt miért alakította így a vállalat, de az alapértelmezett beállítás tekintetében az újítás tiltva van, az alaplapok BIOS-ában lehet aktiválni. Az Intel szerint a gyártók dönthetnek úgy, hogy az Adaptive Boost Technology esetében az alapértelmezett beállítást aktívra teszik, de nem ez a javasolt forma. Szintén lényeges adat, hogy maga a funkció csak és kizárólag a Core i9-11900K vagy i9-11900KF modelleken kapcsolható be, más processzorral nem fog működni, és elvileg az alaplapok sem teszik állíthatóvá az erre vonatkozó paramétert a BIOS-ban.

A rendszert tekintve az Adaptive Boost Technology egy újfajta turbó mód, ami limitált körülmények között lehetővé teszi a maximális Turbo Boost 2.0-s órajel alkalmazását az összes processzormagon. A támogatott processzorok esetében ez 5,1 GHz-et jelent, viszont ennek számos előfeltétele van. A lényeg annyi, hogy a CPU-nak az összes magot terhelve bele kell férnie a PL2 fogyasztási keretbe, a hőmérséklete pedig a turbó konfigurálásakor nem lehet nagyobb 70°C-nál, de ha ezek teljesülnek, akkor a beállított turbót akár 56 másodpercig is fenntartható. Itt megint ki kell emelni, hogy ezek az Intel saját ajánlásai a referenciakonfigurációra, de az alaplapgyártók ettől eltérhetnek.

Az Adaptive Boost Technology esetében viszonylag sok múlik az alaplapgyártókon, tehát valahol érthető, hogy az Intel annyira nem rakta ki ezt a képességet az ablakba. Az elméleti háttér fentebb olvasható, a gyakorlatot pedig meg kell nézni, akár az egyes alaplapokra levetítve. Ami viszont fontos, hogy ha a vásárló aktiválja ezt a képességet a megfelelő alaplapok BIOS-ában a támogatott processzorokon, akkor az nem jár a garancia elvesztésével, tehát ez a szó legszorosabb értelmében nem számít tuningnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés