Combos hűtővel sem hűvös a Core i9-11900KF?

A ChipHell fórumán feltűnt egy terhelésteszt, ami 360 mm-es AIO vízhűtővel járatta meg az Intel érkező asztali processzorát.

Az Intel az idei év tavaszán tervezi piacra dobni a Rocket Lake-S kódnevű fejlesztését, amely az elmúlt esztendő októberében lepleztek le. A megjelenéshez közeledve egyre több információ érkezik a rendszerről, és így van ez most is, ugyanis a ChipHell fórumán feltűnt egy terhelésteszt, ami egy Core i9-11900KF modellt járatott meg, vagyis az IGP nélküli csúcsmodellt.

Az már biztos, hogy komoly hőtermeléssel kell majd megbirkózni egy ilyen processzor esetében, ugyanis az AIDA64 Stress FPU tesztje alapján egy 360 mm-es AIO vízhűtő mellett is 98°C-on üzemelt maga a lapka.


(forrás: ChipHell Forum)

Az látszik, hogy az alaplap úgy volt beállítva, hogy 56 másodperc múlva ne lője le a turbót, vagyis a processzor tartotta a 4,8 GHz-es órajelet. Normál esetben ez csak egy percig alkalmazható, mivel 250 wattos fogyasztással, és rendkívül magas hőtermeléssel jár, majd az időlimit lejártakor visszaáll a fogyasztás 125 wattra, az órajel pedig drasztikusan visszaesik. A komolyabb alaplapokat ugyanakkor felkészítik arra, hogy hagyja figyelmen kívül a rendszer időlimitjét, és működtesse addig a turbót, amíg erre a hőmérsékleti értékek lehetőséget adnak. Ezt nyilván egy 360 mm-es AIO vízhűtővel nem olyan nehéz garantálni. A tesztelt CPU egyébként 1,401 voltos üzemfeszültséget állított be magának, hogy stabilan tudja tartani a magas órajelet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés