Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel

A 11. generációs Core CPU-k a Rocket Lake-S lapkára épülnek, azt viszont még nem tudni, hogy mikortól lesznek megvásárolhatók.

Az Intel rendkívül váratlanul bemutatta az új generációs asztali processzorcsaládját, amely a 11. generációs Core sorozat lesz. Ezt eredetileg az idei év végére tervezték, de már az év közepén lekerült a partnereknek küldött útitervről, viszont valószínűleg a cég úgy gondolja, hogy túlságosan nagy figyelem összpontosul mostanság a konkurensükre, így egy gyors leleplezéssel próbálnak némi sajtónyilvánosságot szerezni maguknak.

Fontos rögtön az elején kiemelni, hogy még szó sincs itt megjelenésről, az elérhetőség pontos ideje egyelőre kérdéses, de pár adatot azért megosztott a vállalat az új fejlesztésről, ezek jó része azonban már eleve ismert volt.

Az LGA1200-as foglalatba illeszthető tokozáson meglapuló, Rocket Lake-S kódnevű lapka továbbra is a 14 nm-es gyártástechnológiát használja, és az újítása elsődlegesen a friss fejlesztésű, Cypress Cove kódnevű magban rejlik, ami egyfajta átmenet a Sunny Cove, illetve a Willow Cove között. A processzormagok száma maximum nyolc lehet, és a Hyper-Threading technológia is támogatott a VNNI, valamint az AVX-512 mellett.

A tempó tekintetében érdemes megjegyezni, hogy az Intel a bemutatóanyagban teljesítményprojekciót ad meg, vagyis nem valós méréssel dolgoznak, hanem a hardverbe épített változások alapján következtetnek az előrelépésre a Core i9-10900K-hoz viszonyítva. Emiatt meg is jegyzi a cég, hogy az előrejelzésük tekintetében +/-15%-os hibahatárral érdemes kalkulálni. Ez az egész így furcsának tűnhet októberben, elvégre lennie kellene működő hardvernek, de a kiadott prezentáció még augusztus elején lett megírva, akkor pedig elképzelhető, hogy nem tudtak valós méréseket végezni. Arra vonatkozóan nincs adat, hogy az elmúlt hetekben ezt miért nem pótolták, nagyon valószínű, hogy hirtelen döntöttek a leleplezés mellett, és erre nem volt idejük.


[+]

Az Intel előrejelzése szerint a Cypress Cove mag két számjegyű előrelépést kínál az IPC tekintetében az előző generációhoz viszonyítva, míg az új, Xe architektúrára épülő IGP nagyjából 50%-kal teljesíthet majd jobban az egyes 3DMark tesztekben.

A vállalat továbbfejlesztette a memóriavezérlőt, ami így támogatja a 3200 MHz-es effektív órajelű DDR4-es memóriákat, javulnak a multimédiás képességek, többek között az AV1 formátum kezelésével, illetve a DisplayPort 1.4a HBR3-as interfész is megjelenik, a HDMI 2.0b natív támogatása mellett. A frissített kijelzőmotor három darab, 4K-s 60 Hz-es megjelenítőt tud egyszerre működtetni.

A játékosok számára talán a legnagyobb érték a PCI Express 4.0-s vezérlő beépítése, amely 20 sávot kínál a processzor oldaláról, a tipikus konfigurációkat tekintve ebből 16 a VGA, míg 4 egy NVMe SSD számára lehet hasznosítható. Itt külön kiemelendő, hogy a korábbi generációs asztali Intel CPU-k csak 16 sávot kínáltak, vagyis nem lehetett úgy SSD-t kötni közvetlenül a CPU-ra, hogy az ne érintette volna negatívan a VGA-knak szánt sávszélességet. A Rocket Lake-S esetében azonban ez a limitáció megszűnik, ami állítólag nagyon fontos lesz az új generációs játékok tekintetében. Az új, 500-as sorozatú vezérlőhidak mellett majdnem minden alaplap fel fogja kínálni ezt a lehetőséget, így a vásárló a PCI Express 4.0-s VGA-ját és SSD-jét is korlátozások nélkül csatlakoztathatja a processzorra.

Az 500-as sorozatú vezérlőhidak egyébként majdnem ugyanazt kínálják, mint az elődök, de azért lesznek nagyon hasznos újítások. A már említett PCI Express 4.0 hivatalos támogatása például az egyik, de emellett az új vezérlők már nem négy, hanem nyolc DMI linken keresztül lesznek hozzákötve a processzorhoz. Az interfészek természetesen javulnak, lesz USB 3.2 Gen2x2 és Thunderbolt 4 is, viszont eltűnik az LPC, eMMC, SD 3.0 és SDXC. Utóbbinak az az oka, hogy nem igazán voltak kihasználva, ahol szükséges, oda lehet külön vezérlőt alkalmazni.

A vállalat a tervezett modellekről még nem beszélt, de a csúcsprocesszor esetében 125 wattos TDP fogyasztási paramétert fognak alkalmazni 250 wattos turbóra vonatkozó keret, illetve 56 másodperces turbó időtartam mellett. Ettől a kisebb modellek eltérhetnek, a konkrét specifikációkkal azonban meg kell várni az időpont szintjén még nem tisztázott startot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés