Adatok a Haswell lapkára épülő termékek különbségeiről

Nyílt titok, hogy az Intel következő generációs processzora a Haswell APU lesz, melyről már írtunk korábban. Ez a termék a következő év tavaszán érkezhet, legalábbis az előzetes információk alapján. A lapkáról sokat pletykálnak, így olyan adatok láttak napvilágot, melyek szerint fix-funkciós JPEG és MJPEG dekódolót kap a rendszer, és extra szolgáltatásokban is gondolkodik az Intel. Az IGP-ről is részletesen írtunk, noha az úgynevezett Execution Unitok számáról máig több eltérő információ terjeng a weben. Erről talán az idei IDF-en kiderülnek a tényleges adatok.

A friss információk inkább a termékek közötti eltérésekre irányulnak. Egyáltalán nem meglepő, hogy a Haswell továbbra is elérhető lesz Celeron, Pentium és Core i3, i5, illetve i7 termékcsaládon belül. Az alapvető különbségeket az alábbi táblázat részletezi:

Intel Haswell termékek különbségei
Típus Magok száma Turbo Boost Hyper-Threading AVX AES L3 cache Fogyasztás (TDP) HD Graphics osztály
Core i7
4 van van van van 8 MB 45/65/95 W
GT2
Core i5 4 van nincs van van 6 MB 35/65/95 W GT2
Core i3 2 nincs van van nincs 4 MB 35/60 W GT2/GT1
Pentium 2 nincs nincs nincs nincs 3-4 MB 35/60 W GT1
Celeron 2 nincs nincs nincs nincs 2 MB 35/60 W GT1

Látható, hogy az Intel a Pentium és a Celeron vonalat továbbra is mostohán kezeli az AVX támogatás szempontjából, de arról nincs adat, hogy az IGP esetében mi lesz letiltva. A Sandy Bridge és az Ivy Bridge termékek esetében a cég csak a Core processzorokon engedi működni a Quick Sync Video, az InTRU 3D, a Wireless Display illetve a Clear Video HD szolgáltatásokat, és remélhetőleg ez a Haswell esetében megváltozik.

A memóriavezérlő marad kétcsatornás, de a hivatalos támogatás a DDR3L szabványú, vagyis az 1,35 V-os feszültségen üzemelő lapkákra vonatkozik. Az effektív órajel maximum 1600 MHz lehet, de a Celeron processzorok esetében be kell érni 1333 MHz-es frekvenciával.

A gyártók megkapták a platformdizájnra vonatkozó adatokat is, amelyek szintén kiszivárogtak. Az Intel két asztali és öt mobil dizájnt különböztet meg. Az asztali annyira nem érdekes, mivel alapvetően oda LGA1150-es foglalton keresztül kerülhet a processzor, vagyis beleszámolva az érkező alaplapokat, lényegében elég nagy a variációs lehetőség. A mobil vonalt azonban összefoglaljuk egy táblázat keretein belül:

Intel Haswell mobil platformdizájnok
Típus Magok száma HD Graphics osztály Tokozás Memóriavezérlő Rendszermemória maximális kapacitása
Performance
4 GT3 BGA kétcsatornás 32 GB
Mainstream 2 4 GT2 BGA / rPGA kétcsatornás 32 GB
Mainstream 1 2 GT2 BGA / rPGA kétcsatornás 16 GB
ULT 2
2 GT3 BGA kétcsatornás 16 GB
ULT 1 2 GT2 BGA egycsatornás 8 GB

Az úgynevezett performance dizájn eléggé egyértelmű; lényegében mindenből a legjobbat. Ez a rendszer megy majd az asztali gépeket kiváltó notebookokba, azaz a DTR-ekbe. A mainstream dizájnból már kettő van. A kialakítás nem különbözik, de a teljesítményük már igen, és ennek megfelelően más árazású notebookok építhetők rá.

Az ULT (Ultra Light and Thin) dizájn a legérdekesebb. Ezek mennek az Ultrabookokba, vagy ultravékony notebookokba, esetleg tabletekbe. Az már a mostani Ultrabookoknál is kiderült, hogy a vékony kialakítás áldozatokkal is jár, így számos mai termék esetében megfigyelhető, hogy a gyártók csak egyetlen SO-DIMM foglalattal látják el az adott masinát. Ez azt jelenti, hogy a processzor kétcsatornás memóriavezérlője kihasználhatatlan, hiszen a másik 64 bites csatorna fizikailag nincs kivezetve. A Haswell esetében erre már gondolt az Intel és az ULT dizájnt két részre vágta, amelyek közül a kisebbik alaplapot igénylő ULT 1-es kialakítás eleve megtiltja a kétcsatornás memóriavezérlő kihasználását. Ennek köszönhetően a gyártóknak nem kell töprengeniük, hogy megéri-e a kétcsatornás eléréssel nyert sebességtöbblet a kicsit vastagabb kialakítást, mivel az Intel eldöntötte helyettük a kérdést. Ez azt is jelenti, hogy a Haswell megjelenésétől kezdve minden ULT 1-es dizájnra épülő mobil terméken egycsatornás módban működik a rendszermemória.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés