Tavasszal rakétázhatja meg az asztali piacot az Intel

A Rocket Lake-S kódnevű lapka az új vezérlőhíddal párosítva végre bevezeti a PCI Express 4.0-t a Santa Clara-i óriáscég térfelén is.

A processzorgyártók háza táján jellemzően jól értesült HD Technologia leleplezte az Intel aktuális asztali útitervét, ami meglepetéseket nem tartogat, de konkrétabban behatárolja, hogy mikor érkezik majd az új asztali platform.

A Rocket Lake-S kódnevű lapka nem lehet ismeretlen az olvasóink számára. Ez a fejlesztés még mindig 14 nm-es gyártástechnológiát használ, viszont új magot vett be, ami a Cypress Cove kódnevet viseli, és egyfajta átmenet a Sunny Cove, illetve a Willow Cove között. Azért hozzá kell tenni, hogy az előrelépés korlátozott lesz, mivel a 14 nm-es eljárás miatt jócskán vissza lettek vágva az L2 és L3 gyorsítótárak, ami így nem tesz jót a gyakorlati teljesítményének, de nyolc maggal azért annyira rossz rendszer nem lehet, megfelelően árazva még a siker sem kizárt.


(forrás: HD Tecnologia) [+]

Az LGA1200-as foglalatot használó platform fő előnyét az 500-as vezérlőhidak adják, amelyekkel az Intel bevezeti a saját portáján belül is a PCI Express 4.0-t. Erre már igencsak szükség van, hiszen az AMD és az NVIDIA is kínál ilyen interfészre VGA-kat, nem beszélve az egyre csak szaporodó NVMe SSD-kről. A rendszerről részletesebben az alábbi hírben írtunk.

Ami eddig kérdéses volt, hogy az Intel mikor veti majd be a piacon a Rocket Lake-S-t, illetve az új, 500-as vezérlőhidakat. Korábban az év végéről lehetett hallani, de azóta már jött egy világjárvány, ami némileg átírta a terveket, és a friss adatok szerint a következő év márciusában, vagyis jövő tavasszal fog startolni a platform. Számos új vezérlőhíd jön (Z590, H570, B560, H510), amelyek a piac egyes szegmenseit támadják, ideértve az üzleti és munkaállomásokba szánt megoldásokat, ezek szokás szerint kicsit később kerülnek bemutatásra.

A HEDT területre a következő év első felében az Intel nem hoz semmit, de már a múlt év végén megírtuk, hogy az aktuális Cascade Lake-X generáció nagyon sokáig megmarad, amellett persze, hogy a szóban forgó processzorok beszerzéséhez kisebb fajta csodára van szükség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés