Hirdetés

Lelőtte a Cryo Cooling technológia fejlesztését az Intel

A 2020-ban bemutatott megoldás már csak idén kap terméktámogatást.

Az Intel még a 2020-as esztendőben mutatta be a Cryo Cooling technológiát, méghozzá a 10. generációs, Comet Lake-S kódnevű Core processzorokkal. A koncepció egy olyan termoelektromos megoldás volt, ami a peltier effektust felhasználva vitte át a hűtőlap egyik oldaláról a hőt a másikra, így biztosítva magát a hűtést.

Ezzel a rendszerrel igen kompakt méretben volt megoldható kifejezetten nagy hőmennyiség gyors elszállítás, ugyanis a hűtőlap hideg fele konkrétan a környezetnél is kisebb hőmérsékletet üzemelhetett, és ez végeredményben a processzor forróságát is visszafogta. Persze némi hátrány volt, hogy nem beszélhettünk energiahatékony technikáról, ugyanis konkrétan energiára volt szükség ahhoz, hogy a hűtőlap processzor felé néző fele hidegebb legyen a környezetnél.

Az Intel Cryo Cooling technológiája hardveres és szoftveres háttér mellett kontrollálta a hűtési teljesítményt, maximalizálva a processzorok által leadható teljesítményt. Ez egyébként kétségtelenül működött a gyakorlatban is, de nem voltak kifejezetten olcsók a gyártói implementációk, konkrétan 300-400 dollár között lehetett beszerezni őket.

Az Intel mostanra úgy döntött, hogy kifarol a technológia mögül. Az év közepén leállították annak fejlesztését, míg az év végén a terméktámogatást is megszüntetik majd. A 14. generációs, Rocket Lake-S Refresh családba tartozó Core processzorok kapcsán már nem is említették meg a Cryo Cooling lehetőségét.

Az még kérdéses, hogy valaki átveszi-e a fejlesztéseket, de sajnos annyira rétegigényt fed le a technológia, hogy valószínűleg nem sok céget érdekel a fenntartása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés