Hirdetés

Az Intel komolyan gondolja a professzionális GPU-piac meghódítását

Az Intel az elmúlt év tavaszán jelentette be a HD Graphics P3000 jelzésű IGP-t, mely a Xeon E3-1200-as sorozat professzionális piacra szánt grafikus megoldása. Ahogy az lenni szokott, itt nincs szó új fejlesztéstől, csak a Sandy Bridge IGP-je egy speciális drivert kap, amit a vállalat különböző professzionális alkalmazások futtatására hitelesít az adott program fejlesztőjénél. Az Intelnek ezen a ponton kellett nagyon erősítenie, és az elmúlt negyedévek során számos alkalmazás esetében megoldották a támogatást.

Intel HD Graphics P3000 certifikációk helyzete
Intel HD Graphics P3000 certifikációk helyzete (forrás: VR-Zone) [+]

A fenti kép árulkodik az aktuális állapotról. Az Intel több program esetében megszerezte a certifikációt, míg egyes alkalmazások esetében ez még elbírálás alatt van. Amennyiben az Intel így robog tovább ezen az úton, akkor a HD Graphics P3000-es IGP-k, illetve főleg az Ivy Bridge APU-val érkező megoldás komolyan veszélyeztetheti az AMD és az NVIDIA belépőszintű professzionális VGA-inak értékesítését.

Az Intel dokumentációja szerint a Xeon E3-1275 hasonló teljesítményre képes, mint az NVIDIA Quadro FX 580, ami még a több éve megjelent G96-os lapkára épül, mely a 32 darab stream processzort tartalmaz. Némi támpontot adva a teljesítményről az asztali piacon a GeForce 9500 GT nevű VGA használta ezt a chipet.

A HD Graphics P3000 teljesítménye a Quadro FX 580-hoz mérve
A HD Graphics P3000 teljesítménye a Quadro FX 580-hoz mérve (forrás: VR-Zone) [+]

Az Intel saját mérései sajnos nem feltétlenül reprezentatívak, mivel a 3DMark Vantage tesztprogramot ezen a piacon felesleges is elővenni, ennél sokkal fontosabb lenne az aktuális AutoCAD teljesítményéről képet adni. Szintén a gyártó nem tüntette fel az AMD FirePro V3800-at, mely már a Radeon HD 5670-es VGA-hoz használt Redwood lapkát alkalmazza, azaz sokkal gyorsabb és modernebb alapokra épít, mint a hasonló árazású Quadro FX 580. Ezenkívül szintén nincs kiemelve, hogy a Quadro FX 580 támogatja az OpenCL 1.0-t, míg a FirePro V3800-nak az OpenCL 1.1 sem akadály. Persze ezeket egy inteles sajtóanyagban nem érdemes elvárni, hiszen ezzel a vállalat azt igazolná, hogy a konkurensek még mindig fejlettebb rendszerre építenek.

Érdemes azonban átgondolni az árakat. A Xeon E3-1275 esetében az IGP-t úgyis ki kell fizetni, vagyis ha elegendő az a képesség, amit kínál, akkor egy extra Quadro vagy FirePro vásárlását mellőzni lehet, emellett a fogyasztás is előnyösebb az IGP-re építve. Ha a piac nagy része értékeli az árelőnyt, akkor az AMD és az NVIDIA nehéz helyzetbe kerülhet. Az előbbi vállalat még reagálhat erre egy professzionális piacra szánt APU-val, de az utóbbi cég csak az agresszív árcsökkentést fontolhatja meg, hogy értékes alternatívát jelentsenek a Quadro VGA-k.

Egyelőre még nem érdemes kongatni a vészharangokat, mert az AMD vagy az NVIDIA mindaddig jobb alternatíva lesz, amíg a legtöbb programra nem szerez certifikációt az Intel. Az azonban látható, hogy a vállalat elindult a szegmens meghódítása felé, így könnyen borsot törhetnek a konkurensek orra alá a professzionális GPU-piac belépőszintjén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés