Hirdetés

Értékes szolgáltatásokat vezet be a Haswell APU?

A hónap elején számoltunk be a Haswell APU IGP-jének képességeiről, ám akkor csak a grafikus vezérlő technikai tudásáról lehetet hallani, így nem érkeztek információk az extrákról. A friss pletykák viszont arról szólnak, hogy az Intel számos feladatra alakítana ki belső, fix-funkciós egységet a rendszeren belül, amit ugyan nem lehet programozni, de arra jó, amire a hardvert kiépítik, továbbá a munkafolyamatot gyorsan és energiatakarékosan végzi. Erre jó példa a Sandy Bridge-ben található Quick Sync Video szolgáltatás, mely lényegében egy fix-funkciós motor a videók transzkódolására. Maga az egység nem tud sokat, így profi szintre felejthető megoldás, de az átlagfelhasználóknak tökéletes, és ez is volt a cél, amellett, hogy gyors és energiatakarékos.

Az Intel lényegében ezt az utat szeretné járni, és a Haswell APU IGP-je állítólag tartalmazni fog JPEG és MJPEG dekódolót. Mint ismeretes mindkét formátum kódolt, azaz ha a felhasználó meg akarja tekinteni az adott fájlt, akkor ki kell kódolnia egy programnak, mely rendszerint a processzor teljesítményét használja ehhez. Az Intel lényegében ezt kerülhetné meg egy fix-funkciós motorral, mely gyorsabban és energiahatékonyabban dolgozhatna. Utóbbi lényegében bármikor kimutatható, de a sebesség szempontjából látható előny csak az extrém méretű képek esetében lesz. A kijelzők felbontása azonban az elkövetkező években drámaian megnőhet, így ebből a szempontból kiaknázható szolgáltatásról van szó. Persze a fix-funkciós egységet támogatni kell, így konkrétan program is szükséges hozzá, ami ki tudja használni a hardver által kínált előnyöket – ezen a ponton majd össze kell dolgozni a fejlesztőkkel.

A Haswell APU esetében szintén hallani pletykákat képstabilizációs képességről. Arról nincs adat, hogy ezt fix-funkciós motor végzi-e, de itt logikusabb az IGP általánosan programozható erejét felhasználni. A képstabilizáció manapság egyre nagyobb szerepet kap, mivel több videó esetében zavaró lehet a kamera, úgymond nem szándékos rázkódása. Ezt manapság is el lehet tüntetni különböző szoftverek segítségével, de egy webes videónál ez problémás, mert először le kell azt tölteni, képstabilizációval javítani kell a rázkódást, és majd csak utána lehet megnézni. Ennél jobb megoldás, ha a hardver mindezt valós időben teszi meg, ami viszonylag sok számítási kapacitást igényel, de sok videó esetében megéri.

Az AMD az elmúlt év közepén hasonló képstabilizációs szolgáltatást vezetett be Steady Video néven, de a vállalat sajnos ezt platformhoz köti, vagyis csak akkor érhető el a szolgáltatás, ha a felhasználó a Radeon grafikus vezérlő mellett AMD CPU-t, vagy APU-t használ. Ez természetesen tisztán szoftveres limitáció, vagyis technikailag működőképes lehetne a Steady Video Intel termékek mellett is. A Haswell APU képstabilizációs képességeivel az Intel lényegében erre reagálhat.

Érdekes pletyka még a Haswell IGP-jéről, hogy képes lesz meghajtani azokat a kijelzőket is, amelyek a rendszerben található dedikált GPU-hoz tartozó kimenetekhez csatlakoznak. A konkrétumok itt még zavarosak, de hasonló asztalkiterjesztésről lehet szó, mint az USB-s monitorok esetében, csak éppen USB-s portok felhasználása nélkül és hagyományos monitorokkal. Itt fontos megjegyezni, hogy a rendszer kisajátítja a VGA-hoz tartozó kimenetet, így a megjelenítés teljes feladatát átveszi az IGP.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés