Kisebb magokkal dagasztaná fel az Alder Lake-S utódját az Intel?

A Raptor Lake-S, a frissen kiszivárgott útiterv szerint 24 maggal jönne, de ebből csak nyolc számít nagy teljesítményűnek.

Még az előző év szeptemberében írtunk az Intel készülő, Raptor Lake-S kódnevű fejlesztéséről, amely a célegyenesre forduló Alder Lake-S-t váltja majd valamikor 2022-ben.

A két platformban közös az LGA1700-as tokozás, nyilván mindkettő támogatni fogja a DDR5-öt, illetve jó eséllyel a PCI Express 5.0-t is. Mostanáig persze – a kódnevet leszámítva – nem sokat lehetett tudni a Raptor Lake-S-ről, miközben az Alder Lake-S titkai nagyjából ismertek. Aligha lehet ez meglepő, hiszen utóbbi hamarabb érkezik, de az AdoredTV nevű YouTube csatorna nemrég a Raptor Lake-S-ről is tényleges adatokat közölt.

A friss információk alapján a Raptor Lake-S valamikor a következő év második felében érkezhet, és valószínűleg kompatibilis lesz az idén befutó LGA1700-as alaplapokkal, viszont marad az Intel 10 nm-es gyártástechnológiáján.

A Rocket és Alder Lake-S-hez viszonyítva az IGP nem javul, maximum 32 feldolgozóegységre lehet számítani. Ugyanakkor ez nem akkora probléma, mert az Intel pont a jelenlegi generációt képviselő Rocket Lake-kel fejlesztett az integrált grafikus vezérlőn, ami immáron a Gen12-es architektúrát használja, ez pedig elég lehet pár évig, pusztán minimális módosításokra lehet szükség.

A Raptor Lake-S igazán érdekes részét a processzormagok adják. Mint ismeretes a hamarosan érkező Alder Lake-S ezen a ponton újít úgy, hogy 16 darab nem egységes teljesítményű maggal dolgozik, konkrétan 8 nagy, illetve 8 kisebb teljesítményű mag áll majd rendelkezésre. Ez összesen 24 feldolgozási szálat jelent majd, mert a kisebb magok nem támogatják a Hyper-Threadinget. A Raptor Lake-S viszi tovább ezt a vonalat, de immáron 24 darab maggal, amelyek közül a nagyobb teljesítményű opciók száma nem változik, azaz marad 8, viszont a kisebb tempóra képes magokból duplaannyi lesz, vagyis 16. Ezzel együtt a feldolgozási szálak száma is 32-re nő.

A nagyobb magok esetében kiderült, hogy állítólag Raptor Cove lesz a kódnevük. Korábban ezekről azt írtuk, hogy vissza lesz portolva a 7 nm-re tervezett Ocean Cove mag, de nem az eredeti formájában, hanem némi gyorsítótártól megfosztva. Ehhez hasonlót láttunk már az Inteltől pont az aktuális Rocket Lake generáción belül. Itt az a lényeg, hogy a 7 nm-es node-hoz tervezett fejlesztés túl nagy lenne 10 nm-re, de a gyorsítótárak megvágásával jelentős lapkaterületet lehet spórolni, így realitássá válik az új generációs mag alkalmazhatósága egy viszonylag elavult gyártási eljáráson. Persze ez némi teljesítménycsökkenéssel jár, de muszáj valahol kompromisszumot kötni.


(forrás: AdoredTV YouTube) [+]

Az AdoredTV információi szerint a Raptor Lake-S-ből háromféle lapkaverzió készül. A teljes természetesen tartalmazni fogja a 8 nagy, illetve 16 kisebb teljesítményű magot, valamint a 32 feldolgozóegységgel rendelkező IGP-t, plusz a 36 MB-os összkapacitású utolsó szintű gyorsítótárakat. A közepes verzió már búcsúzik 8 kisebb teljesítményű magtól, ezzel hasonló lehet a kialakítása a hamarabb érkező Alder Lake-hez. Végül a legkisebb lapkaváltozat nem tartalmaz egyetlen kisebb teljesítményű magot sem, pusztán 6 Raptor Cove maggal dolgozik. A fentebb látható útiterv szerint ezt szánja az Intel az olcsóbb termékekbe, továbbá valószínűleg az ultravékony notebookokba is.

A Raptor Lake-S tervezett felépítése miatt kritikus fontosságúvá vált, hogy a szoftverek jól kezeljék ezt a heterogén többmagos dizájnt. Például egyáltalán ne úgy, ahogy bánnak egy hasonló felépítéssel az Android platformon. Ha egy alkalmazás ugyanis csak a nagyobb teljesítményű magokat használja, akkor az gond a távolabbi jövőben érkező fejlesztésnek, mert gyakorlatilag hiába épít még nyolc kisebb tempóra képes magot a lapkába az Intel, annak szinte semmi haszna nem lesz az Alder Lake-hez viszonyítva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés