Hirdetés

Az Intel szerint nem számít a mobil GPU-k teljesítménye

David Perlmutter
David Perlmutter (forrás: Cnet)

Az elsősorban PC-s processzorairól ismert Intelnek érdekes a hozzáállása a grafikus processzorokhoz, ugyanis David Perlmutter szerint a jelenleg fontos mobil piacon a GPU teljesítménye nem számít. A vállalat alelnöke elmondta, hogy a grafikával kapcsolatban az embereknek a 3D és a részletekbe menő realizmus jut eszébe, ám ez a szegmense nagyon kicsi a piacnak. A felhasználók többsége a multimédiás szolgáltatásokat keresi. Ebben a tekintetben az új HD Graphics nem marad le a konkurensektől, sőt a legtöbb szempontból megfelel az igényeknek.

David Perlmutter azt is elmondta, hogy nem hiszi, hogy a jobb vagy gyorsabb grafikus vezérlő komoly előnyt jelent, a technológia mögötti szolgáltatások fontosak, továbbá a processzorba való integrálás is komoly jelentőséggel bír, hiszen nő az elérhető maximális üzemidő. Eközben azt is megjegyezte, hogy az AMD az elmúlt években jobb IGP-ket kínált az Intelnél. Ezt alapvetően kár is lenne tagadni.

Az Intel hozzáállása érthető, hiszen az integrált grafikus megoldásaikkal uralják a teljes GPU-piac több, mint 50%-át, míg az AMD és az NVIDIA a maradék részen osztozkodik. Az utóbbi vállalatok közül csak az AMD versenyezhet tovább az IGP-vonalon a Santa Clara-i óriáscéggel, mivel az NVIDIA a szükséges licencek hiányában nem készíthet lapkakészletet az Intel processzorokhoz. A legnagyobb processzorgyártó az elkövetkező évek alatt várhatóan semmilyen formában nem tör be a diszkrét kártyák piacára, így az egyre modernebb, processzorba integrált megoldásokkal próbálják a lehető legnagyobb szeletet megszerezni a szegmensből. Mivel a piac erősen a miniatürizálás és a mobilitás irányában fejlődik, egyre kevesebb szerephez jutnak majd a diszkrét megoldások. Természetesen a különálló grafikus kártyák nem fognak teljesen eltűnni, ám a felhasználási területük lassan, de biztosan csökkenni fog.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés