A Huawei útitervéből megismerhetők az Intel szerverpiaci tervei

Az aktuális Purley platformot a Whitley, majd később az Eagle Stream követi.

Az Intel szerverpiacra vonatkozó útitervét egyelőre az Sapphire Rapids fejlesztésig lehet ismerni hivatalosan, de a Huawei áprilisban tartott egy rendezvényt Szentpéterváron, amelyről a legfontosabb diát megszerezte a WikiChip.

Ebből látható, hogy az aktuális Purley platformot a Whitley platform követi, ami igazából nem újdonság, illetve az is ismert, hogy jól összetolta az Intel a terveket a 10 nm-es node problémái miatt, így a Cooper Lake és az Ice Lake gyakorlatilag ugyanabban az évben jönnek.


(forrás: WikiChip) [+]

Eddig nem ismert információ azonban, hogy a 14 nm-es, 48-magos Cooper Lake-SP, illetve a 10 nm-es, 26-magos Ice Lake-SP processzor nyolccsatornás DDR4-es memóriavezérlővel érkezik, továbbá előbbi PCI Express 3.0-s, míg utóbbi PCI Express 4.0-s vezérlővel rendelkezik. Érdekes az is, hogy az Intel a négyutas, illetve a nyolcutas szerverek piacára egy külön Cedar Island platformot tervez, amely egy 14 nm-es node-on készülő, 26-magos Cooper Lake-P lapkát használ, méghozzá hatcsatornás memóriavezérlővel.

Ezeknél igazából sokkal izgalmasabb az Eagle Stream platform, amely már a DDR5-ös memóriaszabványra vált, illetve bevezeti a PCI Express 5.0-t és vele a CXL-t, amelyet az Intel AIL, azaz Intel Accelerator Linknek nevez. A processzorok tekintetében először a Sapphire Rapids, majd a Granite Rapids érkezik, ezekről csak annyi derült ki, hogy nyolccsatornás memóriavezérlőt használnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés