Bőven a start előtt megszellőztette az új Xeont az Intel

Annyira jön, hogy már szinte itt van, megvásárolni viszont majd a következő év első felében lehet.

Nagyjából négy hónap telt el azóta, hogy az Intel piacra dobta az aktuális skálázható Xeon generációt, amelyből a Cascade Lake-SP-re tulajdonképpen építenek a partnerek platformokat, de a Cascade Lake-AP-re már nem igazán. Pedig utóbbi volt a fő szenzáció, hiszen egy BGA tokozáson belül 56 processzormagot is felkínált, de a platformra vonatkozó számos megkötés nem nyerte el az OEM-ek tetszését, így a Xeon Platinum 9200-as sorozat nagyon limitált formában létezik.

Az Intel azonban nem hagyja annyiban, így új Xeon Platinum 9200-as sorozatot jelentettek be a mai napon, amelynek köze sincs a Cascade Lake-AP kódnevű fejlesztéshez, hanem a régóta fejlesztés alatt álló, 14 nm-es node-on készül Cooper Lake-SP kódnevű lapka az alapja. Ennél a rendszernél a fókuszt a gépi tanulás kapja, így például a Cooper Lake bevezeti a bfloat16 adattípus natív támogatását, ami a tréning szakasznál lehet hasznos. Ennek az az előnye, hogy az 32 bites lebegőpontos adattípussal megegyezően 8 bites exponenst használ, viszont a mantissza 23 bit helyett csak 7 bites. Ezzel természetesen a pontosság csökken, viszont a gépi tanulás tekintetében ez így is kedvezőbb a normál 16 bites lebegőpontos adattípushoz viszonyítva, miközben a bfloat16 teljesítményelőnye a 32 bites operációkhoz viszonyítva nagyon hasonló.

A friss fejlesztés az új, LGA4189-es tokozást használja, amely méretben is nagyobb az aktuális LGA3647-nél, így erre már ráfér két darab 28-magos Cooper Lake-SP lapka, és így jön ki egy tokozásra a maximális 56 processzormag. Ezzel a változással az új, Whitley kódnevű platform is bemutatkozik, így a friss rendszer már négy UPI-t, nyolccsatornás DDR4 memóriavezérlőt, illetve PCI Express 3.0-t kínál, utóbbinál viszont ismeretlen a támogatott sávok száma. Az Intel külön kiemeli, hogy a Whitley platform támogatja az Ice Lake-SP kódnevű, 10 nm-es node-on készülő szerverprocesszort, amelynél megmarad a nyolccsatornás memóriavezérlő, de például nem fogja natívan támogatni a bfloat16 adattípust, viszont lesz PCI Express 4.0-s vezérlője, a sávok száma ugyanakkor most sem ismert.

A Whitley platformmal kapcsolatban annyit megtudtunk a gyártóktól, hogy a Cooper Lake-SP lesz az általános megoldás, míg az Ice Lake-SP leginkább azokat a környezeteket célozza, ahol a PCI Express 4.0-ból előnyt lehet kovácsolni, mivel nyers teljesítményben jelentősen elmarad a Cooper Lake-SP mögött, persze ehhez mérten kevesebbet is fogyaszt.

A Cooper Lake-SP a Xeon Platinum 9200-as sorozaton belül teljesen leváltja a Cascade Lake-AP megoldásokat. Utóbbi egy eléggé félresiklott fejlesztés, ami látszik is azon, hogy mennyire kevés cég foglalkozik vele. A Cooper Lake-SP viszont ezzel szemben már értékelhető megoldás lesz, amellyel valószínűleg az OEM-ek is komolyabban terveznek. Mindez azonban a megjelenést tekintve majd a következő esztendő első felét jelenti.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés