Hirdetés

Új frissítéssel teszi elérhetetlenné az AVX-512-t az Intel

A friss asztali Core CPU-k hivatalosan amúgy sem támogatják ezt a funkciót, csak az alaplapgyártók trükköztek, de ennek lassan vége.

Az előző év nyarán írtunk róla, hogy a világ talán hányattatottabb sorsú utasításkészlete, az AVX-512 magától az Inteltől kapott komoly gyomrost. A cég Alder Lake kódnevű CPU-jának nagy teljesítményű magjai ugyan támogatják a rendszert, de mivel a működése megkövetelte a kisebb teljesítményű E-Core magok kikapcsolását, így nem aktiválták a funkciót.

Korábban azonban azt is megírtuk, hogy az alaplapgyártók közül például az ASUS, az ASRock és a Gigabyte bekapcsolhatóvá tette az utasításkészletet. Ehhez előbb le kellett tiltani az összes E-Core-t a BIOS-on belül, majd aktiválni kell az AVX-512 beállítást, amely alapértelmezetten inaktív.

Mivel a jövőben olyan processzorok is érkeznek a 12. generációs Core termékcsaládba, amelyek nem tartalmaznak aktív E-Core-t, a felhasználók büntetlenül aktiválhatnák az AVX-512-t is. Annak érdekében, hogy ezt a felhasználók ne tudják megtenni, az Intel egy új ME (Management Engine) firmware-t tervezett a partnereinek, amelyet kötelező alkalmazni az új BIOS-ok mellé. Erről az Igor's Lab számolt be, és a fejlesztés lényege az, hogy az AVX-512-től teljesen megfossza az Alder Lake processzorokat, vagyis megszüntesse azokat a kerülőutakat, amelyekre az alaplapgyártók építettek a nem hivatalos aktiválás szempontjából.

Mivel az Intel az AVX-512-t eleve nem tüntette fel a 12. generációs Core processzorok specifikációjában, nem lehet arról beszélni, hogy megfosztották a platformot egy képességétől, pusztán bezárják a kaput, amely a nem reklámozott funkció eléréshez vezet. Valószínű egyébként, hogy a korábbi mikrokódok operációs rendszeren belül való betöltésével még így is visszanyerhető lenne az AVX-512, de annyira sok potenciális problémával járna ez a lehetőség, hogy nem éri meg vele vesződni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés