Úgy nincs AVX-512 az új Core CPU-kban, hogy közben van

Az Intel hivatalosan tiltja a funkciót, de néhány alaplapgyártó visszaállíthatóvá tette.

A nyár végén írtunk róla, hogy a világ talán hányattatottabb sorsú utasításkészlete, az AVX-512 a kifejlesztőjétől kapott komoly gyomrost. Az Intel eredetileg úgy tervezte, hogy az Alder Lake kódnevű CPU-jának nagy teljesítményű magjai támogatni fogják a rendszert, de végül lemondtak róla, mivel a működése megkövetelte a kisebb teljesítményű E-core magok kikapcsolását.

Érthető módon az Intel inkább a hibrid dizájn terjesztésére fókuszál, mintsem egy alig használt, rendkívül fragmentált utasításkészletre, de az eredeti tervekkel ellentétben nem vágták ki az AVX-512-t a mikrokódból, így az alaplapgyártók közül például az ASUS, az ASRock és a Gigabyte bekapcsolhatóvá tette. Ehhez előbb le kell tiltani az összes E-Core-t a BIOS-on belül, majd aktiválni kell az AVX-512 beállítást, amely alapértelmezetten inaktív.

A funkció valójában működik, de nem szabad erre építeni a vásárlás során. Ennek az oka, hogy sem az Intel, sem az adott alaplap gyártója nem garantálja a rendszer stabilitását aktív AVX-512 mellett. Ez egyszerűen kívül esik a garanciális kereteken, gyakorlatilag tuningnak számít, vagyis minden érintett mossa kezeit, ha a funkció bekapcsolása után esetleg nem lenne stabil a megvásárolt hardverkörnyezet.

Egyelőre az is kérdés, hogy az aktiválhatóság örökre megmarad-e. Úgy tudjuk, hogy az Intel csak a szűkös idő miatt nem foglalkozott a kérdéssel, egyszerűen csak kikapcsolták az utasításkészletet, de a mikrokódból nem távolították el azt. Ezt azonban bármikor megtehetik, vagyis később az aktiválhatóság lehetősége el is tűnhet az alaplapok BIOS-ából.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés