Hirdetés

Itt az első Broadwater chipset

Az Intel gőzerővel készül a Core mikroarchitektúrára épülő processzorok premierjére, ennek fényében nem meglepő, hogy a tajvani Computex szakkiállításon a vállalat bemutatta új asztali chipsetgenerációjának első tagját, mely a jelenleg piacon lévő modellek mellett természetesen már a Core 2 processzorok kiszolgálására készült. A Broadwater fejlesztési kódnéven emlegetett chipsetsorozat a fogyasztói piacon a grafikus magot tartalmazó G965 és a grafikus vezérlő nélküli P965 típussal, a vállalati szegmensben pedig az ugyancsak grafikus maggal szerelt Q965 típussal képviselteti magát, ezenkívül a hírek szerint lesz néhány szerényebb képességű, így olcsóbb változata is.

A szériából az Intel elsőként a P965 Express modellt jelentette be. Az új északi híd egy LGA775 foglalatba ülő Intel processzorral tud kommunikálni 533, 800 vagy 1066 MHz-es rendszerbuszon keresztül, támogatva az egy- és kétmagos CPU-kat és a Hyper-Threading technológiát is. Kétcsatornás memóriainterfészére legfeljebb 8 GB összkapacitású DDR2-800/667/533 modulok kapcsolhatók.


[+]

Az északi és az ICH8 típusú déli híd között egy 2 GB/s sávszélességű Direct Media Interface teremt összeköttetést. Az előbbi egy PCI Express x16 csatolófelületet bocsát rendelkezésre, az utóbbi további hat PCIe x1 linkkel szolgál, melyből egyet tipikusan a Gigabit Ethernet hálózati vezérlő foglal le. AHCI-kompatibilis Serial ATA II portból hat, USB 2.0 portból tíz biztosított, és természetesen a HD Audio szabványt is támogatja a lapkakészlet, elmaradt viszont a Parallel ATA. A rendszer megfelelő hűtése és a csendes üzem közötti egyensúlyt segít megtalálni a hőmérséklet és a ventilátorok felügyeletét gyakorló Quiet System Technology.

A Conroe magos asztali processzorok szállítása a tervek szerint júliusban kezdődik, de a Computexen már most megtekinthetők több gyártó kivitelezésében a P965, sőt a G965 chipset köré épülő alaplapok is, így vélhetően nem kell sokat várni a grafikus vezérlővel ellátott lapkakészlet(ek) bemutatkozására sem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés