Hirdetés

Jelentős tartalékok a Core 2 Extreme-ben

Az Intel megerősítette, hogy a Core mikroarchitektúrára alapozó, főként játékosoknak szánt Core 2 Extreme processzor első változata 1066 MHz-es rendszerbuszon fog kommunikálni a chipsettel, magórajele pedig 2,93 GHz lesz, ám később, az év vége felé megjelenik egy 3,2 GHz-es típus is. Az Intel demonstrációján ugyanakkor a Conroe magos chipet 3,5 GHz-es órajelig húzták, és a TG Daily forrásai szerint van még tartalék a 4 GHz-es határ áttöréséhez is.

A jelek szerint igen jól skálázódó processzor túlhajtását egyebek mellett kis fogyasztása teszi lehetővé; az AMD aktuális csúcsmodelljének, az Athlon 64 FX-62-nek 125 wattos maximumához képest a Core 2 Extreme – tuning nélkül – beéri 75 wattal is. Kérdéses ugyanakkor, hogy az Intel ki akarja-e használni órajel tekintetében a lapka összes tartalékát, hiszen 2007 első negyedévében már érkezik Kentsfield kódnevű négymagos processzora. A Kentsfield TDP-jét az előzetes specifikációk 95 wattban adják meg, ezzel szemben egy, a végső határokig hajszolt Conroe nem disszipálna kevesebbet, mint egy NetBurst architektúrára alapozó Pentium Extreme Edition. Bár a tuningosok, játékosok esetében nem a fogyasztás az elsődleges szempont, a 130 wattot meghaladó csúcsértéknél azért már meggondolandó lenne a választás. A chipben rejlő tartalékok ugyanakkor komoly kihívást jelenthetnek a rivális AMD-nek.

Az Intel új chipsetsorozattal is készül a Core 2 Duo/Extreme processzorok megjelenésére; a Broadwater kódnevű lapkakészlet a konzumer és a vállalati piac igényeinek megfelelő változatokban egyaránt megjelenik. Emellett a jelenleg is kapható 975X chipsetről új információ, hogy nemcsak a Core 2 Extreme processzorokat fogja támogatni, de a köré épülő alaplapok képesek lehetnek a négymagos Kentsfield fogadására is. Távol-keleti források beszámolói szerint az Intel D975XBX2 jelzéssel fogja piacra dobni a feladatra felkészített alaplapját.


Asus P5W DH Deluxe

A hírt megerősíti az Asus friss bejelentése is, melyben P5W DH Deluxe nevű lapjának főbb paramétereit teszi közzé. A 975X és ICH7R lapkakészlet köré épülő modell ugyancsak támogatni fogja a Core 2-generáció utáni, többmagos chipeket is, melyek számára legfeljebb 1066 MHz-es rendszerbusz-sebességet kínál. A lap egyébként két PCIe x16, két PCIe x1 és három PCI foglalattal rendelkezik, két IDE csatornával szolgál, de még érdekesebb a SATA meghajtók vezérlése: a déli híd három, egy JMicron chip kettő, egy Silicon Image chip pedig újfent kettő SATA II portot biztosít, és mindegyik kínál RAID funkciókat is. Hálózati csatlakozásra két Gigabit Ethernet és egy Wi-Fi interfész ad módot, az audiovezérlő sajátossága pedig, hogy az operációs rendszer indítása nélkül is megszólaltatható a PC-re kötött hangszórókon egy külső lejátszóról betáplált zene.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés