Jól alakult 2010-ben a PC-s processzorok piaca

Az IDC néven ismert piackutató cég összesítette a PC-s processzorpiac negyedik negyedéves eredményeit, valamint kielemezték a 2010-es esztendőt is. Az utolsó három hónapban mért eladások az ünnepi időszak ellenére romlottak az előző negyedévhez, illetve a 2009-es időszakhoz eredményéhez képest, ami nem várt változás volt. A visszaesés mértéke 1% alatti, vagyis mondhatni elhanyagolható. A csökkenő keresletet az elemzők a januárra bejelentett termékfrissítéseknek tudják be, vagyis a vásárlók inkább az új rendszerekre vártak. Mindettől függetlenül az éves szintű változás esetében pozitív volt a mérleg, azaz a PC-s processzorpiac 17,1%-ot erősödött, amit főleg a mobil piacnak köszönhetnek a gyártók. Az összesítés alapján az Intel 2010-ben a piac 80,7%-át szerezte meg, míg az AMD erejéből 19%-ra futotta. Ez gyakorlatilag ezt jelenti, hogy az előbbi vállalat 1,1%-ot nyert, míg az utóbbi 1,1%-ot vesztett a 2009-es eredményhez képest. A VIA változatlanul 0,3%-on áll.

A negyedik negyedévet alapul véve az Intel erősödött, de nem kell komoly változásra számítani. A vállalat részesedése 80,8%-on áll, ami 0,4 százalékpontos javulás, míg az AMD és a VIA a piac 18,9 illetve 0,3%-át kaparintotta meg. Ez rendre 0,3 és 0,1%-os gyengülést jelent. Piacokra lebontva az Intel a szerverekben vezet a legnagyobb előnnyel, ahol 94,2%-kát birtokolják a szegmensnek, míg asztali szinten 72,5%-on állnak.

A 2011-es év érdekes lesz a PC-s piac történelmében. A mobil termékek feltörése miatt meglehetősen nehéz belőni a várható eredményeket, ám az IDC az eladások 10%-os növekedésére számít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés