Kevert generációban gondolkodik az Intel az asztali piacon

A Rocket Lake kódnevű fejlesztéseket a Core i9, i7 és i5 modellek kapják meg, az olcsóbb verziókban viszont marad a Comet Lake.

Az Intel az előző év októberében leplezte le a Rocket Lake kódnevű fejlesztés, amely a 11. generációs Core sorozat alapjait képviseli. A friss adatok szerint nem teljes egészében, ugyanis az Intel kevert generációban gondolkodik, ami azt jelenti, hogy a Core i9, i7 és i5 modellek kapják a Rocket Lake-et, míg a Core i3, Pentium és Celeron verziók esetében marad a Comet Lake kódnevű lapka, illetve ennek a frissített kiadása.

A partnereknek leadott tervek szerint a Core i9 és i7 opciók esetében nyolc, mag Core i5 mellett hat maggal kell számolni, amelyek mellé 32 feldolgozóegységgel rendelkező, Xe architektúrára épülő IGP kerül. Ezeknél a modelleknél az 500-as sorozatú, drágább alaplapokban elérhető lesz a PCI Express 4.0-s interfész, de bizonyos régebbi, Z490-es és H470-es alaplapokban is működnek a CPU-k a BIOS frissítése után, viszont ilyenkor be kell érni az említett szabvány 3.0-s verziójával. Itt érdemes kiemelni, hogy egyes alaplapgyártók megpróbálják majd engedélyezni a PCI Express 4.0-t, de az Intel ezt egyéni döntésként értelmezi. A vállalat a szóban forgó, nagyobb teljesítményű interfészt az 500-as sorozatú rendszerekhez tervezte. Ettől függetlenül a funkció bekapcsolását nem fogják megakadályozni, viszont ha bizonyos hardverelemekkel nem működik, akkor mossák kezeiket, minden felelősség az adott, 400-as sorozatú alaplap gyártóját terheli. Ez az Intel részéről érthető álláspont, a nem tesztelt dizájnok esetében nem tudják garantálni a teljesen hibátlan működést, így hivatalosan inkább nem is támogatják a PCI Express 4.0-t a régebbi alaplapokban. Mindemellett nem is tiltják, mivel a felhasználó megértheti a teljes körű hitelesítés hiányából eredő hátrányokat, és opcionálisan dönthet úgy, hogy ezeket felvállalva aktiválja az új generációs interfészt.

Az olcsóbb processzorok szempontjából már nincs PCI Express 4.0, hiszen a Comet Lake kódnevű lapka frissítése nem támogatja ezt az interfészt, és az IGP szerepét is egy 24 feldolgozóegységgel rendelkező, Gen9.5 architektúrára épülő dizájn tölti be. A Core i3 modellek négy, míg a Pentium és Celeron opciók két magot kínálnak, utóbbiak Hyper-Threading nélkül. A legolcsóbb Pentium és Celeron modelleknél lényeges korlátozás még, hogy az IGP feldolgozóegységeinek száma is 12-re csökken, viszont még a legkisebb processzoron is lesz 4 MB-nyi L3 gyorsítótár.

Érdemes megjegyezni, hogy a frissített Comet Lake sorozat esetében a gyártók, a B460-as és a H410-es vezérlőhidakkal rendelkező alaplapokhoz adhatnak ki olyan BIOS-t, amely elfogadja a 11. generációs Core i3, illetve az új Pentium és Celeron modelleket. Erre az Intel nem kötelezi a partnereit, de nem tiltják meg. A Rocket Lake processzorokkal viszont nem kompatibilisek ezek a rendszerek, ahogy arról egy korábbi hírben már beszámoltunk.

A jelenlegi tervek szerint az Intel tavasszal dobja piacra az új asztali processzorait.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés