Kiszivárgott az AMD platform útiterve

Friss útiterv került elő az AMD asztali piacra szánt, platformszintű elgondolásairól. Jelenleg három rendszert kínál a vállalat a felhasználóknak. A játékosok igényeit a Dragon platform elégíti ki, mely az AMD 790 lapkakészletét használja alapnak, és a Phenom II processzorok, illetve a Radeon HD 4000 szériás videokártyák kombinációjából állhat. Az olcsóbb gépekbe a Pisces kerülhet, ami a nemrég megjelent, integrált grafikus maggal rendelkező 785G chipsetet alkalmazza egy Athlon II központi egység társaságában. Ennek az üzleti piacra szánt variánsa a Kodiak kódnevű rendszer, az AMD úgynevezett Business Class processzoraival felszerelve.

2010-ben a felsőkategória a Leo platform terepe lesz. A termék már az új, RD890 jelzésű északi és az SB850 déli hídra épül, a grafikus számításokért pedig a Radeon HD 5000 széria felel majd. A processzor szerepét a nemrég leleplezett, hatmagos, Thuban kódnevű modell fogja betölteni, melyet az AMD eredetileg a következő év második felében tervezett volna piacra dobni, ám a fejlesztés sokkal jobb ütemben halad az előzetes elképzeléseknél, így a startra még tavasszal sor kerülhet.

Az olcsóbb rétegekben a Dorado lesz jelen, mely továbbra is az Athlon II processzorokat fogadja, de a lapkakészlet az RS880P északi és az SB810 nevű déli hídra módosul. Természetesen az integrált grafikus mag része lesz a rendszernek, sőt az előzetes információk szerint a DirectX 11-es grafikus API-t is támogatja. A Leo és a Dorado platform közös tulajdonsága, hogy csak a DDR3 memóriákat fogadják el, ami 2010-ben teljesen időszerű.

Az igazi reform 2011-ben jön majd. Ebben az évben mutatkozik be az új generációs Bulldozer mikroarchitektúra, mely már támogatja az SSE5-öt, és valódi négyoperandusos FMA utasítást kínál a fejlesztőknek. A játékosoknak a Scorpius platformot ajánlja majd az AMD. A rendszer egy 32 nm-es gyártástechnológiával készülő, Zambezi kódnevű processzort alkalmaz, a grafikus teljesítményért pedig a következő generációs Radeon felel.

Az igazi érdekességeket majd a Lynx platform fogja felmutatni, ugyanis LIano kódnevű központi egysége már egy DirectX 11-es API-val kompatibilis grafikus magot is tartalmaz, így az AMD számára elkezdődik a rendszerszintű integráció időszaka. Ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy az alaplapi lapkakészlet csak egy vezérlőhídból áll majd, ami az I/O kommunikációt egyengeti. Természetesen a LIano APU (Accelerated Processing Unit) szintén a GlobalFoundries 32 nm-es gyártósorain fog készülni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés