Megérkezett az Atom CE5300-as sorozat

Az Intel egy évvel korábban már beszélt a Berryville kódnevű rendszerchipről, mely a vállalat új reménye a tévépiacon. A termék mától hivatalosan is elérhetővé vált a partnerek számára, így a CeBIT-en az érkező eszközök is bemutatkoznak. A korábbi adatokhoz képest azért némileg módosult a célpiac, így a tévék helyett elsősorban a NAS-ok lesznek a célkeresztben. Persze a fejlesztés felhasználási területe ettől nem lesz limitálva, így tévék is épülhetnek a platformra. Az Intel a szoftveres alapokat a Tizen operációs rendszerre építi, így ezzel szeretnének sikereket elérni. Ez azonban nem lesz könnyű, mivel a tévépiacon a MediaTek (az Mstarral egyesülve) tarol, míg a nagyobb tévégyártók saját lapkát készítenek, vagyis ez a szegmens bőven le van fedve, így egyelőre csak mellékszereplőként lehet részesedéshez jutni.

A Berryville kódnevű fejlesztés a főbb egységeket tekintve a Cedar Trail alapjait másolja, így a 32 nm-es gyártástechnológiával készülő lapkában két darab Saltwell architektúrára épülő processzormag lesz egy PowerVR SGX 545-ös IGP-vel kiegészítve. Utóbbi minden termékben 400 MHz-es órajelen üzemel, míg a processzormagok egységesen 512 kB-os dedikált L2 gyorsítótárat kapnak és támogatják a Hyper-Threading technológiát. A CE5300-as sorozatban persze nagyon sok opció lesz, így ezek különbségeit az alábbi táblázat részletezi:

Intel Atom CE5300 sorozat
Típus Órajel
Dedikált enkódoló
PQE támogatás
HDMI bemenet támogatása
CE5310 (2 mag) 1,2 GHz - - -
CE5315 (2 mag) 1,2 GHz van - van
CE5320 (2 mag) 1,2 GHz - - van
CE5318 (2 mag) 1,2 GHz van van -
CE5328 (2 mag) 1,2 GHz van van van
CE5338 (2 mag) 1,8 GHz van van -
CE5343 (2 mag) 1,8 GHz - van van
CE5348 (2 mag) 1,8 GHz van van van

A táblázatból rá lehet jönni, hogy a PQE támogatással rendelkező Atomokat szánja az Intel a tévékbe, mivel ez a szolgáltatás a Picture Quality Engine rövidítése, és a képminőség javításáért felel különböző post-process effektekkel. Ezenkívül a fontos megjegyezni, hogy a HDMI kimenetet csak az Atom CE5310 és a CE5320 támogatja, így a többi termék nem tud képet biztosítani egy külső kijelzőn. Az egyes modellek rendelkeznek dedikált H.264-es enkódolóval, amihez külön fejlesztőkörnyezet tartozik majd.

Mindegyik termék kezel egy pár SATA interfészt, három USB portot, két PCI Express csatornát, illetve eMMC 4.4-es NAND flash interfészt is kaptak. Az a gyártópartnerektől függ majd, hogy ebből mit használnak fel.

Első körben csak az 1,2 GHz-es órajelen üzemelő modellek rendelhetők, míg az 1,8 GHz-es órajelre képes verziók a harmadik negyedév során vállnak elérhetővé. A gyártók az új Atom processzorokat jellemzően multimédiás NAS-okba építik, ahogy azt az Intel ajánlja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés