Hirdetés

Megérkeztek az Apple őszi újdonságai

Az Apple szeptemberben végrehajtott, hordozható médialejátszóit érintő termékfrissítés után, a komolyabb hardvereit is felújította.

Az iMac termékvonal, mely az asztali számítógépeket tömöríti, a régi 20 és 24 hüvelykes képátlójú monitoros modellek helyett ezentúl 21,5 és 27 colos kijelzővel rendelkező készülékeket fog tartalmazni. A megjelenítők 16:9-es képarányúak és LED-es háttérvilágításuk van, a hátsó műanyag borításukat pedig alumíniumra cserélték. Az új képernyők nem csak méretükben változtak, az Apple technológiában is egy szinttel feljebb lépett, ugyanis végre IPS panel került az iMac-ekbe. Ez nagy látószöget (178°/178°), illetve nem szemből nézve is sokkal jobb, színhűbb képet ad, mint az olcsóbb TN+Film panelek. Az eddigi csúcsmodell 3,06 GHz-es Core 2 Duo processzora most már mindhárom 21,5”-os típusban megtalálható, mint az alapkonfiguráció része. Ez igény szerint 3,33 Ghz-esre cseréltethető.

A legolcsóbb iMac-be az előző szériából ismert NVIDIA GeForce 9400M videokártya került, az eggyel erősebb változatba pedig az ATI Radeon HD 4670-ese, mely 256 MB-os fedélzeti memóriával rendelkezik. A két kisebb gépezet ára 1200 és 1500 dollártól indul. A 27 hüvelykesek közül az olcsóbb, 1700 dolláros változat még a többihez hasonló konfigurációban érkezik, ám a négy magos processzorral szerelt új iMac-be már 2,66 GHz-es, négymagos Core i5 került, ami mellett Radeon HD4850 videókártya dolgozik. Ha a 2000 dolláros vételáron felül még van további 200 felesleges dollárunk, akkor a központi egység szerepét a 2,8 GHz-es Core i7 is betöltheti. A gépekbe maximum 2 TB kapacitású háttértár és 16 GB memória rendelhető.

A MacBook hófehér külsőt és lekerekített éleket, illetve egy új, tartós polikarbonát borítást kapott. A 13,3 colos, LED-es háttérvilágítású kijelzővel rendelkező hordozható számítógép 2,26 GHz-es Core 2 Duo CPU-val operál, amely mellé 2 GB RAM és 250 GB-os winchester társul. A grafikus megjelenítésről a GeForce 9400M gondoskodik. Az új, beépített akkumulátorral a gyártó elmondása szerint akár 7 órán keresztül is használhatjuk a MacBookot. Üvegből készült touchpadja természetesen multi-touch-os. A 27 mm vastagság, két kilogrammot alig meghaladó tömeggel megáldott notebook már 1000 dolláros áron elvihető.

A Mac minik az eddigi 2 GHz-es Core 2 Duo processzorok helyett 2,26 és 2,53 GHz-essel lettek felszerelve. A két modell merevlemezmérete is változott 160 illetve 320 GB-ra, továbbá a memóriák mérete 2 és 4 GB-ra növekedett. A háttértár 500 GB-osra is cserélhető, tehát akár NAS-ként is használhatjuk a minit. A kis gépezetekben GeForce 9400M videokártya üzemel. Találunk rajtuk egy FireWire 800 portot, öt darab 2.0-ás USB kaput, mini DVI, D-Sub és mini DisplayPort kimeneteket, illetve Gigabit Ethernet csatlakozót. A vezeték nélküli hálózat elérését az AirPort Extreme N-es Wi-Fi vagy a 2.1-es Bluetooth biztosíthatja. A Mac mini alapmodell ára 600 dollár, a nagyobb teljesítményűé pedig 800 dollár.

Ezúttal a Mac Mini egyik variánsa is új területet hódított meg, ugyanis szervernek állt. A Mac Mini with Snow Leopard Server két, egyenként 500 GB-os merevlemezzel szerelhető fel, ennek következtében az optikai meghajtót nemes egyszerűséggel kivették belőle. A szerver 1000 dollárba került.

A 2005-ben bemutatott Mighty Mouse-t is leváltották, utóda a Magic Mouse lett. Egészen különleges beviteli eszköz született az Apple mérnökeinek keze által. Lekerült a Mighty egyetlen felületből kiemelkedő része, a trackball is, így teljesen sima, egybefüggő borítása lett az új jövevénynek. Az így felszabadult helyen egy egyszerre több ujjat is követni képes érzékelőfelület található, azaz a Magic Mouse az első multi-touch-os egér. A nagyítás, lapozás és a többi műveletet a touchpadnál megszokott módon végezhetjük, tehát kezelése teljesen hasonló a cég notebookjain már megszokott multi-touch érintőpadokéhoz.

Az egér Bluetooth interfész segítségével csatlakozik a számítógéphez, szenzora pedig lézeres megvilágítású. Két AA-s elemmel a gyártó szerint nagyjából négy hónapig bírja. A periféria természetesen megtalálható az új iMac számítógép csomagjában, de külön is megvásárolható 70 dolláros áron. A beviteli eszközöknél megemlítenénk még az új billentyűzetet és a 16 dolláros felárért igényelhető távirányítót (Apple Remote) amelyek ugyancsak átestek egy kisebb frissítésen, mivel alumínium borítást kaptak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés