Hirdetés

Nem frissül többé havonta az AMD Catalyst - frissítve!

Az AMD a Catayst meghajtók esetében évek óta havi frissítési ciklust alkalmaz, vagyis évente 12 darab WHQL aláírással rendelkező driverre lehet számítani. Idén azonban a cég először kihagyta a februári drivert, mely ugyan nem volt probléma, de jelezte, hogy nagyon megfeszített ez a tempó. Az AMD az elkövetkező órákban hivatalosan is be fogja jelenteni, hogy felhagy a havi szintű driverfrissítéssel, így kevesebb WHQL aláírással rendelkező meghajtó jelenik majd meg. A pontos szám még nem tisztázott, de információink szerint két-, illetve háromhavonta érkező frissítésekre van kilátás. Ezzel egyetemben béta állapotú előzetes, vagy hotfix meghajtók továbbra is lesznek, így lényegében csak a WHQL aláírással rendelkező kiadások ritkulnak meg.

Az okok mögött a havi frissítés általános problémáját kell keresni. Ahhoz, hogy az AMD ezt a megfeszített tempót diktálja két fejlesztőcsoportot kellett fenntartani. Amíg az egyik az aktuális WHQL verzión dolgozott, addig a másik csapat a következő WHQL driverhez szükséges alapokat rakta le. Ez az elmúlt években számos kommunikációs problémát okozhatott, hiszen a WHQL aláíráshoz legalább 2-3 hét kell, vagyis az aktuális hónapra kiadandó driverrel jóval hamarabb el kellett készülni. Előfordulhatott tehát, hogy egy hiba, amit az aktuális driver kijavított az a következő driverben újra jelen volt. A gyors frissítésekkel tehát alapvetően az idő a legnagyobb probléma, és tekintve a driverek egyre komplexebb felépítését és funkcionalitását nem szerencsés már két csapattal végeztetni a fejlesztéseket. A változás tehát rögtön magával vonja azt, hogy a driver fejlesztéséért felelős csoportok összeolvadnak, így jobban lehet majd koncentrálni az erőforrásokat egy-egy újításra. Ezzel együtt a párhuzamos fejlesztés is megszűnik, mert csak egy fő kódbázis fog létezni, ami előnyös a javítások szempontjából.

Egyelőre annyit tudtunk meg, hogy a májusi drivernek tekinthető 12.5 nem fog megérkezni, de helyette lesz egy újabb driver, ami később WHQL tesztre is megy, de az AMD előbb kiadja, hogy ettől függetlenül is lehessen használni. Ez amolyan előzetesnek tekinthető, ugyanakkor mégsem hivatalos frissítés. A Catalyst további számozása egyelőre kérdéses. Valószínű, hogy megszokott struktúra megmarad, vagyis továbbra is az év adott hónapjához kötődnek a verziószámok, de nem kizárt, hogy ezen is változtat a cég. Mindenesetre ezt a jelölésrendszert már értik a felhasználók, így túl sok értelme nem lenne módosítani. Természetesen alkalmazásprofilok továbbra is készülnek, így azokat gyorsan lehet majd frissíteni.

A havi frissítés valószínűleg máskor is probléma lehetett, hiszen gyakorlatilag tényleg napra pontos útitervet kellett készíteni. A változásra azért most kerülhetett sor, mert az új GCN architektúra a képességeket tekintve messze túlmutat egy hagyományos VGA-n, így rengeteg fejlesztés vár még beépítésre. Említhető itt az OpenCL 1.2 teljes támogatása, illetve a Khronos Static C++ felületének bevetése, de meg kell még oldani a VCE meghajtóját, azon belül is az OpenCL, DirectCompute és C++ AMP felületen programozható hibrid mód működését (egyelőre csak a fix funkciós futószalaggal dolgozó full mód üzemképes). Ezenkívül be kell építeni a júniusban bemutatandó HSA driver oldali támogatását, illetve a Trinity APU-t ebből a szempontból össze kell hangolni a GCN architektúrára épülő új generációs Radeonokkal (azaz meg kell oldani, hogy a HSA-t támogató hardverek megfelelően működjenek egymás mellett). Látható, hogy a rendszerprogramozóknak van dolguk bőven, és mindemellett el kell készülni a megfelelő driverekkel a Windows 8 startjára is, ami teljes kapacitást igényel, vagyis nincs lehetőség egy teljes csoportot azért fenntartani, hogy havi szinten készítsenek egy-egy WHQL drivert.

Korábban már említettük, hogy az AMD a régebbi termékek támogatását elkülöníti. Ennek megfelelően lesz egy fő driver, ami az összes minimum DirectX 11-es grafikus vezérlőt támogatni fogja a Vision APU-k mellett, a legacy driver pedig a DirectX 10-es és 10.1-es Radeonokat támogatja majd. Természetesen a Windows 8-ra is vonatkozik a korábbi termékek kezelése, noha az új operációs rendszer WDDM 1.2 felületének számos új funkciója DirectX 11-es grafikus vezérlőt igényel, így a régebbi rendszerek képességei ebből a szempontból korlátozottak lesznek.

Kiegészítés: Ahogy várható volt az előzetes információink helyesnek bizonyultak, és az AMD hivatalosan is bejelentette a havi frissítés megszüntetését. Ezzel egyetemben érkezett egy béta driver is, mely a 12.6b verziószámot viseli, és Windows 7, Vista és XP operációs rendszerekre telepíthető. A meghajtóhoz kapcsolódó alkalmazásprofil az alábbi linkről tölthető le. A Windows 8 előzetes verziójához is tölthető egy új driver.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés