Hirdetés

MSI Z77A-GD80 alaplap Thunderbolt csatolóval

Az Intel LGA1155-ös foglalatú, Z77 vezérlőhídra épülő tucatalaplapok bejelentése után szép lassan csordogálnak az újabb, megváltoztatott, esetleg kibővített funkciójú változatok. Az általunk is letesztelt közép- és felsőkategória határán egyensúlyozó MSI Z77-GD65 után a gyártó bejelentette a GD80-as típus érkezését, melynél néhány apróbb változtatást eszközöltek, és újításként behozták a Thunderbolt csatlakozót.

Az alapnak használt GD65-höz képest lényeges változás, hogy a hátlapi képkivezetések közül száműzték a DVI-t, helyét pedig a tesztünkben is hiányolt mini DisplayPort 1.1 vette át, ami hasznos triót alkot a továbbra is fellelhető HDMI-vel és D-Sub kivezetésekkel. Ezenkívül az alaplap bal alsó térfelét kicsit átvariálták annak érdekében, hogy helyet kapjon az Intel gyártmányú Thunderbolt vezérlő (pontos típus nincs, de minden bizonnyal Cactus Ridge-dzsel van dolgunk). A mindkét irányba 10-10 Gbps-os átviteli teljesítményt kínáló, PCI Express és DisplayPort adatok átvitelére képes port előnyeit eddig csak az Apple tulajdonosok élvezhették, de úgy tűnik, az alaplapgyártók kezdenek rámozdulni az egyébként nem túl olcsó megoldásra.

A technikai részletek kapcsán nincs arra utaló nyom a gyártó közleményében, hogy változtattak volna a GD80 VRM felépítésen, illetve a nagyobb felbontású kép sem áll rendelkezésünkre, mégis úgy tűnik, hogy a tápellátó áramköröket 12-ről 14-re bővítették – a CES-en látott verzió is ezt támasztja alá. Természetesen ez továbbra is a Military Class III szabvány alapján készül, ami alumíniumbelsejű kondenzátorokat, nagyfrekvenciás üzemhez tervezett, ferritmagos "SFC" tekercseket, nagy vezetőképességű, tantál Hi-C CAP (Highly-Conductive Polymerized Capacitor) kondenzátorokat, és az MSI által már évek óta használt DrMOS nevű megoldás második generációját takarja.

A termék hamarosan a boltok polcaira kerülhet, és az ára is ekkor derül majd ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés