A munkaállomásokba szánt ASUS P8Z77 WS alaplap is megkapta a Z77-es vezérlőt

Az ASUS WS sorozatú, „csupa PCI Express” felépítéséről is felismerhető alaplapcsaládja újabb taggal bővült, köszönhetően az Intel 7-es szériás vezérlők megjelenésének. A P8Z77 WS jelzéssel ellátott alaplap – mint a nevéből is kitűnik – a legtöbb funkcióval kecsegtető Intel Z77 Express variáns köré épül.


[+]

A szokásos, második és harmadik generációs Intel Core i processzorok fogadására alkalmas LGA1155-ös CPU- és négy darab DDR3-as memóriafoglalat alatt hat darab PCI Express sín sorakozik, amiből két darab x1-es PCI Express 2.0-nak, négy darab pedig x16-os PCI Express 3.0/2.0-nak felel meg. Utóbbiak sávkiosztása a kihasználtság függvényében változik: x16, x16/x1, x16/x8/x16 és x16/x8/x8/x8. Természetesen az alaplap ennek megfelelően egyaránt támogatja a többkártyás NVIDIA SLI és AMD CrossFireX technológiákat. A tápellátásért a Smart Digi+ vezérléssel megtámogatott 20+2 fázis felelős, mely megfelel az Intel VRD 12.5 specifikációnak.


[+]

Tárolóeszközök felfűzésére a Z77 PCH 2 darab SATA 6 Gbps és 4 darab SATA 3 Gbps portot kínál, de a Marvell PCIe 9128-as külső vezérlő ezt további két darab SATA 6 Gbps aljzattal toldja meg, továbbá egy ASMedia chip is rendelkezésre áll, hogy ne maradjunk eSATA 6 Gbps portok (2 darab) nélkül. Ehhez kapcsolódóan meg kell említeni, hogy az Intel Smart Response és Fast Start technológiák támogatása ennél az alaplapnál is adott, de jelen esetben nem mSATA, hanem hagyományos SATA csatlakozással rendelkező SSD-kkel valósítható meg a gyorsítótárazás. Ezenfelül az X79 chipkészletnél már bemutatott, hasonló célokra kitalált, de nem Intel, hanem az ASUS és Marvell koprodukciójában fejlesztett SSD Caching az új alaplapnál is elérhető a Marvell vezérlővel hajtott portokon.


[+]

Mint korábban már többször említettük, a 7-es sorozat debütálásával immáron adott a lehetőség, hogy a gyártók megteremtsék a kompatibilitást a Thunderbolt eszközökkel, de sok más gyártóhoz hasonlóan az ASUS sem vette komolyan a felkínált opciót, így nem integrálták az ehhez szükséges vezérlőt és kivezetést. Kapunk viszont dupla Gigabit Ethernet csatlakozást (háttérben Intel 82574L vezérlőkkel) és nyolccsatornás Realtek ALC898 hangkodeket optikai S/PDIF kimenettel, továbbá összesen 9 x USB 2.0-s és 6 x USB 3.0-s kaput, mely utóbbiból kettő a Z77, a maradék pedig az ASMedia chip felügyelete alá tartozik. Ezenkívül a LucidLogix Virtu MVP technológia is támogatott.

A processzorba integrált grafikus mag képességeit a hátlapra kivezetett DVI kimeneten használhatjuk ki. Természetesen a LucidLogix Virtu MVP technológia is támogatott.
Az IGP képességeit a hátlapra kivezetett DVI kimeneten használhatjuk ki [+]

Csakúgy, mint az ASUS 7-es család többi alaplapja, a P8Z77 WS is a Fan Xpert 2 technológiával együtt érkezik, amely automatikusan felismeri a házon belüli hőmérsékleti állapotokat és ennek megfelelően módosítja a CPU- és a házventilátor sebességét. Az automatikus hangolás mellett a Fan Xpert 2 csatoló igen részletes beállítási lehetőségeket is tartalmaz, vagyis igény szerint a felhasználók maguk határozhatják meg az egyes ventilátorok teljesítményét.

A Network iControl egy másik exkluzív technológia, amely most a 7-es családban debütál. A hálózati sávszélesség-szabályozó központként funkcionáló segédprogram egyetlen kattintással képes fontossági sorrendbe állítani az alkalmazásokat a hálózati hozzáférés és az engedélyezett sávszélesség szempontjából. Többféle profil készíthető, például játékhoz, fájlmegosztáshoz, videolejátszáshoz, garantálva a simább kapcsolatokat akkor is, ha a háttérben más adat le- vagy feltöltés zajlik.

A gyártó a P8Z77 WS-t elsősorban üzleti és professzionális ügyfeleknek szánja, például olyan területekre, mint a gépészeti vagy építészeti tervezés, belsőépítészet, aeronautika, vagy audiovizuális produktumok előállítása és szerkesztése. A termék ajánlott bruttó végfelhasználói ára három év garanciával (ami ez idő alatt 24 órás cseregaranciát is magában foglal) 91 900 forint lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés