Hirdetés

Négyféle változatban érkezik az AMD Carrizo SoC APU

Az AMD még februárban beszélt részletesebben a Carrizo SoC APU-ról, de ez eléggé technikai jellegű előadás volt, jellemzően az ISSCC rendezvényre koncentrálva. A gyártók azonban már nagyon részletes leírásokat kaptak a lapkáról, így egyre több információ érhető el. A legfrissebb értesülések szerint az AMD részletezte a partnereinek, hogy négyféle változatra számíthatnak a Carrizo SoC APU-ból. Ezek a lapkák fizikailag ugyanazok lesznek, de a fogyasztásuk különbözni fog, mivel a TDP keret 12, 15, 25 és 35 watt lehet. Az is kiderült, hogy a 35 wattos modellek csak később érkeznek, mivel az AMD a tervezett órajeleket 25 watton belül is hozni tudta, vagyis a vártnál jobban sikerült a lapka. Ennek megfelelően a 35 wattos opciók esetében a vállalat a tervezettnél magasabb órajelek beállítására koncentrálna.

A Wani kódnevű IGP is jobban muzsikál a tervezettnél, mivel 15 wattos verzióban is számos olyan verzió lesz, amely teljes értékű, azaz a benne lévő összes beépített feldolgozó aktív, amihez még az órajelet sem kellett lényegesen csökkenteni. A memóriavezérlő esetében 1866 és 2133 MHz-es órajelekre van lehetőség, de fontos megjegyezni, hogy a nagyobb tempóhoz 25 és 35 wattos TDP kerettel rendelkező Carrizo SoC APU szükséges.

Nagyon lényeges fejlesztés a Beema és Mullins SoC APU-k esetében bemutatott STAPM átdolgozása. Az alapkoncepció nem változott, így a rendszer továbbra is egy agresszív turbó módhoz hasonlít, ami terhelést észlelve mindent a maximumra kapcsol egészen addig, amíg a mobil eszköz külső borítás nem ér el egy megadott hőmérsékletet – amelyet egy szenzor mér. Ilyenkor az agresszív turbó normálra vált vissza, és arra törekszik, hogy a lapka hőmérsékletét megfelelő szinten tartsa. A Carrizo SoC APU STAPM-ja a korábbi opcióhoz képest annyiban különbözik, hogy sokkal kifinomultabb, így a gyártók rendkívül kedvező paramétereket is megadhatnak a BIOS-ban, illetve az adott lapka 8-17 wattal is megnövelheti az időszakos TDP keretét annak érdekében, hogy az összes beépített részegység turbó módba kapcsoljon.

Mindemellett a rendkívül sokat fejlődött a STAPM terhelésmonitorozás. A rendszer továbbra is felismeri az egyes alkalmazások tipikus terhelését, így egy folyamatos hőtérkép alakul ki az egész munkamenetről, ami alapján belőhető, hogy az adott munkafolyamat mely egységeket terheli. Ennek pontossága jelentősen megnőtt a Carrizo SoC APU esetében, így az utolsó pillanatig aktív maradhat az éppen alkalmazott turbó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés