Nem biztos, hogy kap utódot a Xeon W-3175X

Az Intelnek ugyan kész van minden, amiből születhetne egy új megoldás, de nincs sok értelme kiadni.

Az Intel az előző évben egy igen váratlant húzott, amikor a 28-magos Xeon W-3175X-et leleplezték, és ezzel gyakorlatilag reagáltak a relatíve olcsó munkaállomásba szánt, 32-magos Ryzen Threadripper 2990WX-re. Az összecsapás a piac szempontjából üdítő volt, ráadásul nem kis érdeklődést váltott ki, vagyis a cégek jól mérték fel, hogy szükség van egy UHEDT kategóriára.

A Xeon W-3175X azonban túl nagy sikert nem ért el, és ebben valószínűleg köze volt annak, hogy nem csak a Ryzen Threadripper 2990WX ellen számított gyenge ajánlatnak, hanem még az Intel termékskáláján belül is volt jobb alternatíva nála. Ezzel az ASUS és a Gigabyte is hiába dolgozott az X599-es alaplapján, lényegében csak ez az egy processzor volt jó beléjük. A Gigabyte konkrétan átnevezte a fejlesztését, hogy az X599-es jelölést el tudják dobni, a C621 név mögé bújva pedig lehetőségük volt pár másik Xeont is támogatni. Az ASUS-t később kisegítette az Intel, így lehetővé tették számukra is, hogy ugyanezeket a Xeonokat kezelhessék a saját, még X599-es jelölésű alaplapjukban.

Egy ideje a nagy kérdés, hogy lesz-e utódja a Xeon W-3175X-nek, hiszen például a Xeon W3200-as sorozat 28-magos csúcsmodellje nem kínál 3 GHz fölötti magórajelet, ezt az Intel tehát nem pont az előző évben létrehozott UHEDT kategóriába szánja.

A jó hír, hogy az alapul szolgáló Cascade Lake-X lapka XCC verziója egy ideje kész, tulajdonképpen működik is, lényegében csak paraméterezés kérdése, hogy lesz-e leváltója a Xeon W-3175X-nek. A friss útitervekben azonban erre vonatkozóan nem szerepel semmi. Az ASUS és a Gigabyte a Xeon W3200-as sorozattal megkapta az idei fejlesztést, ráadásul a Xeon W-3275 2,5 GHz-es órajele sem tekinthető olyan rossznak, főleg ha hozzávesszük, hogy 205 watt a TDP fogyasztási kerete. Ennek listaára viszont nem kevés, 4400 dollár fölött van, amit leginkább annak köszönhet, hogy rendkívül sok memóriát támogat. Ugyanakkor pont az lenne az UHEDT kategória lényege, hogy pár extrém paraméterből visszavesz a gyártó, cserébe megfelezi a processzor árát, így a nyers számítási teljesítményt felkínálják, akiknek pedig igazán extrém igényei vannak, kérhetik a ténylegesen professzionális szintre szánt verziót, ahol nyilván nagyon zsebbe kell nyúlni.

Ilyen szempontból lenne helye egy 28-magos Cascade Lake-X kiadásnak, amely tipikusan az UHEDT igényekre tudna fókuszálni. Annál is inkább, mert jön az új, 32-magos Ryzen Threadripper 3970X, méghozzá 2000 dolláros listaáron, aminek nyugodtan lehetne ellenfelet állítani. Kérdés, hogy az Intel akar-e, vagy inkább átengedik ezt a kategóriát. Egyelőre utóbbi tűnik valószínűbbnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés