Hirdetés

Nem fogynak jól a CULV platformra épülő notebookok

Az Intel Európában végzett felmérései szerint az idei év elejétől kezdve a nagy népszerűségnek örvendő netbookok körülbelül 16%-os részesedést szereztek a hordozható számítógépek eladásaiból, ami sok esetben a magasabb kategóriában található készülékek rovására ment. A kis gépek lelkét adó Atom processzorok többféle változatban is elérhetőek voltak, de a legnépszerűbb az N270-es típus lett, amit leginkább 44 dolláros árának köszönhet. Létezett ennél alacsonyabb fogyasztású változat is hasonló paraméterekkel, de a Z530-as 65 dolláros ára egyszerűen nem érte meg azt a többletet, amit a Poulsbo chipsettel párosítva az akkumulátoros teljesítményben fel tudott mutatni, ezért az Intel úgy döntött, hogy leállítja a Z sorozat gyártását.


Jól fogynak a netbookok, de milyen áron? - Forrás: CNET

Mostanra kiderült, hogy a következő generációs Atom, az N450-es is hasonló áron, 63 dollárért fogja kelletni magát, ami azt sejteti, hogy az idei év végén vagy legkésőbb 2010 első negyedévében megjelenő új netbookok is drágábbak lesznek. A következő lépcsőt a CULV (Consumer Ultra Low Voltage) processzorok jelentik, viszont itt árban egy nagyobb ugrást tapasztalhatunk, ugyanis a legolcsóbb modell is 106 dollárba kerül. Az Intel állítása szerint a CULV platformra épülő notebookok testesítik meg a felhasználók azon vágyát, hogy a kis méret ellenére se kelljen lemondaniuk a netbookokhoz képes jóval magasabb teljesítményről, egyszóval egy kicsi, de jól használható laptopot kapjanak.


CULV tervezett eladások: kicsit merész volt - Forrás: CNET

A Notebookcheck értesülései szerint azonban a vásárlók még nem barátkoztak meg az újdonságokkal, a netbookok népszerűsége miatt a hasonló méretű gépek számukra még egyet jelentenek az alacsony teljesítménnyel, emiatt az értékesítési adatok jócskán alulmúlták az előre tervezett értékeket. Némi fellendülést ugyan hozott az, hogy a gépeket Windows 7 kuponnal szállították, ami ingyenes frissítési lehetőséget biztosít majd az Microsoft új operációs rendszerének megjelenésekor, de a kitűzött célok eléréséhez még ez sem volt elég. Ezt alátámasztandó, a Digitimes – iparági értesülésekre hivatkozva – azt is tudni véli, hogy az Acer harmadára csökkentette megrendeléseit a 14 és 15 hüvelykes CULV gépek kategóriájában (Timeline sorozat), a Wistron nevezetű OEM gyártó ezentúl a havi 600 000 helyett csak 200 000 példányt állít majd elő.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés