Intel CULV – ahogy csinálni kell!

Acer Aspire Timeline 3810T

Kezd lendületet venni a könnyű és vékony notebookok piaca. Az AMD kitalálta a kategóriát, az Intel pedig – ahogyan számítottunk rá – egy szimpla leárazással megcsinálta saját verzióját, a CULV platformot, majd az idei Computexen teljes mellszélességgel prezentálta seregnyi kész vagy a közeljövőben elkészülő modellel. Közülük egy fontos paraméterrel tűntek ki az Acer igencsak tetszetős Aspire Timeline gépei. Azzal, hogy már a kiállítás idején a hazai boltokban voltak. Hozzánk kis késéssel, csak most érkezett meg két tesztpéldány, a legkisebb és közepes változatból.

Klasszikus, CULV-s paraméterekkel rendelkezik az Acer Aspire Timeline 3810T. Kijelzője 13,3”-os, optikai meghajtója nincs, ezért eléggé vékony maradt. Persze nem annyira, mint az MSI X340, de nem is szeretne annyira a sikeres Macbook Air farvizén evezni. Külsőre egyáltalán nem akar többnek látszani, mint ami, egy vékony laptop. Felső burkolata nagy örömünkre matt, nem különösebben gyűjti az ujjlenyomatokat. Közepesen szürke színét pár éve még átlagosnak mondtuk volna, most viszont – a szivárványszínű notebookok idejében – inkább hűvösen elegánsnak tituláljuk. Tapintásra is hűvös volt a fedele, de sajnos nem fémből, hanem műanyagból készült.

Jól passzol a színéhez az alsó rész feketéje és az egész gépház egy hüvelyknél alig nagyobb vastagsága. Előre semmilyen csatlakozó sem került, csak a fedél felnyitását segítő bemélyedést találtuk középen. Alatta egy méretes lámpa húzódott, ami az akku töltése közben narancs színben, teljes telítettségekor pedig kéken világított. Méretes akkumulátor mosolygott ránk hátulról, ami elfoglalja az egész farrészt. Hatcellás – kisebbet nem is kapunk –, durván 60 Wh, de a gép mégis csak 1,6 kilogrammot nyom vele, szóval alig nehezebb egy nagy akkus netbooknál.

Oldalt találtuk az összes csatlakozót, melyekből majdnem csak annyi van, mint az atomos minigépeken. Azért csak majdnem, mert a három USB, a két hangcsatlakozó, az Ethernet aljzat, valamint az analóg monitorkimenet mellé kapunk még egy HDMI-t. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hangkimenet működik digitális módban. Bal oldalra került még egy közepes méretű szellőzőnyílás. Érdekesre szabták a zsanér környékét: a lehajló rész jellegzetessé teszi a gépet, bár szerintünk nem különösebben látványos.

Kinyitva a legkisebb Timeline-t, örömmel nyugtáztuk, hogy belül is kevés a fényes rész, csak a kijelző felülete tükrös. Itt is klasszikus vonalvezetésű a vékony Acer. A monitorkáva és a billentyűzet feketéje szépen harmonizál a fedlapról visszaköszönő sötétszürkével. Kicsit ront az összképen a csuklótámaszra ragasztott rengeteg matrica, de ezeket pillanatok műve eltávolítani. Egészen látványosra sikeredett a billentyűzet, ami átmenetet jelent a hagyományos és az új, szigetszerű gombkiképzéses megoldások között.

Mérete és tömege miatt a 3810T nagyon kompakt gép benyomását keltette, amit tovább erősített a klasszikus formavezetés és a meglepően jó összeszerelési minőség. Látványos a felső, kijelzős rész vékonysága. Szépen finoman, kellő stabilitással fordul a zsanéron, de sajnos magasabb felhasználók számára nem elégséges szögben nyílik. Könnyűsége miatt valószínűleg remegésre hajlamos, például ölbe véve, gépelés közben.

Alulról nézve is hagyományosnak látszik a kis Timeline, ami szerintünk jó. A nagyobb, műanyag ajtó alatt kényelmesen hozzáférünk a memóriamodulokhoz, a kisebb, fémből készült mögött pedig ott pihen a merevlemez. Cseréjük egyszerű lesz, bár mindkettőből alapból is hatalmasat kínál az Acer, szóval bővítésre keveseknek lesz szüksége. Az akkumulátor a kapacitásához képest nem is olyan nagy. Bőven találtunk a fenéklemezen szellőzőnyílásokat, és a kellően stabil, középen is támasztó lábakról sem feledkeztek meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés