Hirdetés

Bemutatkozik az Acer Aspire 1410

Bár az Acer Timeline szériája már meglehetősen gazdag választékot kínál, most egy új modell mutatkozott be, amelyik hivatalosan ugyan nem része a termékcsaládnak, de külsejét tekintve nyugodtan hihetnénk annak is. Az Aspire 1410 egy ponton nem felel meg meg a Timeline sorozatba tartozás feltételeinek, ez pedig az akkumulátoros üzemidő: az elvárt, minimálisan nyolc óra helyett „csak” körülbelül hat órányi folyamatos működésre képes az elektromos hálózattól távol. Persze ez is szép teljesítmény a hatcellás a akkumulátortól.

Acer Aspire 1410 (forrás: ePrice)
Acer Aspire 1410 (forrás: ePrice)

Az 1410 (mint a típusjelzés első számából is kiderül) 11,6 colos kijelzőt kapott, melynek felbontása 1366x768 pixel. A processzor (a típusjelzés második száma utal erre) Intel CULV-s ugyan, de csak Celeron (M 723), amely az Intel GS45 chipsetjével működik együtt, a grafikáról pedig a GMA 4500MHD vezérlő gondoskodik. A pici notebook akár 4 GB DDR2-667 RAM-mal is felszerelhető, az adattárolásért alapkiépítésben egy 250 GB-os merevlemez felel. A háromféle, drágaköveket idéző színben (gyémántfekete, zafírkék, rubinvörös) megjelenő gép megfelelően kicsi lett, mérete 285 x 204 x 22-30 mm, tömege pedig csupán 1,35 kg. A hálózatokhoz a Gigabit Ethernet port vagy a Wi-Fi, illetve Bluetooth modul segítségével kapcsolódhat, de a készülék opcionálisan rendelhető lesz HSDPA modemmel is. Ellátták webkamerával és kártyaolvasóval, ezeken kívül a szokásos csatlakozókat kapta: három USB 2.0 portot, hangkimenetet és -bemenetet, D-Sub-ot, az viszont mindenképpen pozitívum, hogy nem maradt le róla a HDMI sem. Az Acer nem spórolta le az operációs rendszert sem, a notebookon előtelepített Windows Vista Home Basic található, ezen kívül jó néhány hasznos szoftvert is kapunk ajándékba. Az új Acer várhatóan hamarosan megjelenik a hazai boltok kínálatában is, és bár hivatalos árról még nincs tudomásunk, valószínű, hogy nem fog többe kerülni 140-145 000 forintnál.

Acer Aspire 1410
Acer Aspire 1410

Az Acer Aspire 1410 legfőbb konkurense vélhetőleg a szintén elég friss MSI Wind U200 lehet majd, amely hasonló áron kínál nagyon hasonló teljesítményt. Ha megfigyeljük ezt a két gépet, akkor érdekes követketkeztetésekre juthatunk: kinézetükben és hardvertartalmukban is nagyon hasonlítanak a jobban felszerelt netbookokhoz. Az Intel Atom processzor nem egyértelműen és nem mindig gyengébb a Celeron M 723-nál, viszont kevesebbet fogyaszt annál, a Poulsbo platform pedig nagyjából hozza a GS45 teljesítményét. A különbség tehát minimális, a két kategória egyre jobban összemosódik. Pláne az új, kicsi és könnyű, optikai meghajtó nélküli gépeknél nem egyszerű eldönteni, vajon honnan kezdődik a notebook és hol végződik a netbook; ha van egyáltalán éles határ a kettő között.

Acer Aspire 1810T
Acer Aspire 1810T

A „majdnem” T-s 1410 mellett megjelent egy valóban a Timeline családba érkező modell is, az 1810TZ. Ez lényegében megegyezik elődjével, az 1810T-vel, amelyről már írtunk; leszámítva egy nagyon fontos részletet, a processzort. Az új notebook ugyanis a 1,30 GHz-es, kétmagos SU4100-at kapta a korábbi készülék 1,40 GHz-es, egymagos SU3500-a helyett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés