Hivatalosan is megjelent az új generációs Nintendo konzol

A Nintendo tartotta magát ígéretéhez, így nyugaton már megvásárolható a Nintendo Wii U jelzésű új generációs konzol, mely megpróbálja felkavarni az állóvizet a megcélzott piacon. A termék képességeiről korábban már beszámoltunk, ami annak köszönhető, hogy a Nintendo egyáltalán nem volt ezzel kapcsolatban szűkszavú. Sőt, a japán cég még le is vetkőztette a konzolt, hogy az érdeklődők láthassák, hogy mi is lapul a motorháztető alatt.

Mivel a konzolról a linkelt hírekben meglehetősen sokat írtunk, így most az új adatokra koncentrálnánk, hiszen sajnos van pár olyan információ, amiről eddig nem volt szó. Ezek közül a legfontosabb, hogy a megvásárolt konzol személyhez kötött. Ez azt jelenti, hogy az új géppel létre kell hozni egy Nintendo Network Accountot, vagyis egy felhasználói fiókot. Ez eddig rendben is van, de ebbe a fiókba csak az adott konzolról lehet bejelentkezni, vagyis tulajdonképpen mindegyik gép felhasználóhoz lesz kötve. Ezzel a Nintendo a használt konzolok értékesítését szeretné megnehezíteni, hiszen a felhasználói profiltól már valószínűleg kevesebben válnának meg, mint a hardvertől. A cég szerint ez a rendszer nem végleges, így egyszer megváltoztatják, de arról nincs adat, hogy mikor.

Nintendo Wii U Basic
Nintendo Wii U Basic

Szintén nagyon érdekes, hogy a konzol rögtön egy masszív frissítéssel kezdi meg az életét. A vállalat ugyanis egy 5 GB-os firmware-t tett elérhetővé, mely lehetővé teszi, hogy a korábbi Wii játékok is fussanak a Wii U konzolon, illetve a MiiVerse mellett még számos funkció is csak frissítéssel érhető el. Az adatmennyiség azonban nem kevés, és a frissítés nagyon sokáig tart, ráadásul megszakíthatatlan. Utóbbira nagyon fontos odafigyelni, így ha a frissítés elkezdődött, akkor semmiképp sem szabad kikapcsolni a gépet, mivel konkrétan üzemképtelenné válhat. A beüzemelés egyébként egyszerű csupán a megjelenő utasításokat kell követni.

Nintendo Wii U Deluxe
Nintendo Wii U Deluxe

A fekete és fehér színben is kapható Nintendo Wii U két csomagban került a nyugati üzletekbe. A 300 dolláros Basic verzió az alapokat kínálja, így a 8 GB-os tárhelyet, a tabletre hajazó vezérlőt, a hozzá való stylust, valamint a játékvezérlők mozgását detektáló szenzort. A Deluxe modell már 350 dollárba kerül, és az előbbiek mellett 32 GB-ra nő a tárkapacitása, illetve a Nintendo Land című játék is elérhető hozzá, amit a tabletszerű vezérlő extra kiegészítői és konzolhoz tartozó talpak fejelnek meg. Utóbbi segítségével maga a gép állítva is használható. Természetesen ezek az extrák külön is elérhetők. Ami miatt a Deluxe kiadás hatványozottan megéri az a 32 GB tárhely, hiszen a Basic modell 8 GB-ja nagyon hamar be fog telni. Persze az utóbbival sincs veszve minden, mivel egy külső merevlemezzel tulajdonképpen rengeteg extra helyet lehet varázsolni.

A PC Perspective munkatársai majdnem négy órás bemutatóval köszöntötték a Nintendo Wii U konzolt, ám ennél is érdekesebb, hogy a masinát szét is szedték. Ennél mélyebbre evezett az AnandTech, hiszen a kupak alá is benéztek. A Nintendo korábban már közölte, hogy a rendszer tulajdonképpen MCM tokozás formájában tartalmazza a CPU-t és a GPU-t.

A Nintendo Wii U motorja
A Nintendo Wii U motorja (forrás: AnandTech) [+]

Ez a képen jól látszik, sőt, egy harmadik lapka is felfedezhető, mely borzalmasan apró ugyan, de ott van. Arról sajnos nincs adat, hogy a 2,65 mm²-es chip egészen pontosan mi célt szolgál. A 45 nm-es SOI gyártástechnológiával készült hárommagos IBM processzor 32,76 mm²-es, míg az AMD által fejlesztett, 40 nm-es csíkszélességgel megáldott grafikus vezérlő 156,21 mm²-es kiterjedésű. Mindkét egység tartalmaz EDRAM-ot, összesen 32 MB-ot. Az 1600 MHz-es effektív órajelen üzemelő rendszermemória kapacitása végül 2 GB lett, és ebből egy játék mindig megkap 1 GB-ot. A 12,8 GB/s-os memória-sávszélesség nem túl acélos, de az EDRAM kisegíti a rendszert.

A Nintendo Wii U előnye, hogy nem fogyaszt sokat, így amellett, hogy ez az aktuálisan legerősebb hardverre épülő konzol, még komoly terhelés mellett is beéri 33 wattal, átlagos igénybevétel mellett pedig 20-30 watt közötti energiaigény valószínű.

Természetesen egy új generációs konzolt nehéz az aktuális megoldásokhoz hasonlítani, így nem meglepő, hogy a több éve létező hardvereken túltesz. Az igazi megmérettetés, majd akkor jön, amikor megérkezik az új generációs Xbox és Playstation. Addig is a Wii U tetszetős képet fest, és nem mellesleg ez az első olyan Nintendo által készített konzol, mely megfelelhet a hardcore játékosok igényeinek is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés