Elismerte a GeForce RTX 2080 Ti problémáit az NVIDIA

A vállalat tagadja, hogy a panaszok száma nőne, illetve hogy a gond széles körben jelentkezne.

A napokban számos külföldi média kezdett el foglalkozni azzal a helyzettel, amely az NVIDIA új, GeForce RTX 2080 Ti VGA-jait érinti. A felhasználók ugyanis szokatlanul nagy számban panaszkodnak az említett hardverre, amely a beszámolók alapján lefagyhat, grafikai hibákat produkálhat, szimplán nem adhat képet, illetve a rendszertelen működés megannyi eltérő jelenségeit produkálhatja. Ráadásul esetenként még a garancia sem jelent megoldást, ugyanis nem egy érintett már a második-harmadik hibás kártyán van túl, várva arra, hogy a harmadik-negyedik remélhetőleg jó lesz.

Az NVIDIA a Tom's Hardware számára elismerte, hogy létező jelenségről van szó, valóban vannak panaszok a GeForce RTX 2080 Ti VGA-kra, de a cég tagadja, hogy ezek száma növekedne, illetve azt állítják, hogy maga a gond sem széleskörű. A vállalat kiemelte, hogy minden felhasználó gondját egyedileg kezelik, ahogy azt mindig is tették.

Azt tudni kell, hogy a GeForce RTX 2080 Ti VGA-k rendkívül komplexek, 2600-nál is több komponensből épülnek fel, miközben például az előző generációs GeForce GTX 1080 Ti esetében ez a szám 1600 volt, és ez sem tekinthető egyszerű hardvernek. Ez nem csak a gyárthatóságot nehezíti meg, de alapvetően hibalehetőségek számát is növeli, vagyis természetesen elképzelhető, hogy ennyi felhasznált komponens mellett sajnos a megszokottnál több lesz a hardverre vonatkozó garanciális panasz. Nem feltétlenül lehet tehát szériahibáról beszélni, az is bőven elképzelhető, hogy ennyi komponens mellett az ezekre vonatkozó általános hibaarány van túl negatív hatással a végtermék jellemző hibaarányára. Ezt a komplex termékek esetében hatékonyabb teszteléssel lehet szűrni, ami ugyanakkor sajnos nem olcsó folyamat. Konkrét számok nélkül viszont bőven lehet igaza az NVIDIA-nak is, hiszen az egyes hardverekre általában az panaszkodik, akinek gondjuk van. Ha valakinél működik, akkor az egyrészt örömteli, másrészt jellemzően nem szokás mindenhova beírni, hogy tökéletes egy hardver, vagyis a gyártói fórumokon a hibák mindig eléggé felül vannak reprezentálva. Ráadásul az sem mondta a cég, hogy nem létezik a gond, csak közel sem biztos, hogy annyira széleskörű, ahogyan azt a sajtó az elmúlt napokban lefestette.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés