Licencelhetők lesznek az NVIDIA grafikus processzorai

Az NVIDIA váratlan dolgot jelentett be, mely alapvetően hatással lehet a cég jövőjére. Mint ismeretes a vállalat GPU-architektúrák fejlesztésével foglalkozik, melyekre saját lapkákat terveznek, legyen az dedikált GPU, vagy Tegra rendszerchipbe szánt IGP. Előbbi piac abszolút nem jövőbiztos, míg az utóbbi szegmensben nagy lehetőségek lakoznak, viszont a Tegra 3 sikerét az utód egyelőre nem tudja lekövetni.

Az NVIDIA valószínűleg a VGA-piac miatt aggódik, hiszen a szűkülés folyamatos, viszont ezt a Tegra 4 eddig felmutatott produkciója nem tudja majd ellensúlyozni. A vállalat éppen ezért kidolgozott egy alternatív stratégiát, mely lényegében a szellemi tulajdon árusítása lesz.

A GPU-architektúrák licencelésével nem egy cég foglalkozik, gondolhatunk itt az Imagination Technologies, a Vivante, az ARM, a DMP és a Takumi tevékenységére. Persze az említett vállalatok nem feltétlen célozzák ugyanazt a részpiacot, de minden esetben grafikus IP-t, azaz szellemi tulajdont licencelnek. Az NVIDIA terve az, hogy beálljanak ugyanerre az üzleti tevékenységre, így a vállalat grafikus IP-it is igényelhetik az érdeklődők.

A részletekről túl sok adat nincs, de valószínű, hogy sematikus és fizikai dizájnok közül lehet majd választani, ahogy ez a licencelésre szakosodott cégek között megszokott. Nyilván mindkét opciónak megvan a maga előnye, így az érdeklődő az igényeinek legkedvezőbb implementációt kérheti.

Az NVIDIA elsőként a Kepler architektúrára épülő IP-ket bocsátja áruba. A cég számos dizájnt kínál majd, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő teljesítmény- és fogyasztásszintet. Később az új Maxwell architektúra is igényelhető lesz, amit az NVIDIA már a mély integrációra tervez. Ez a rendszer elsősorban ARMv8-as processzormagokhoz társítható. Persze licencelhető más processzorarchitektúrák mellé is, de ekkor bizonyos rendszerszintű integrációhoz tervezett funkciók nem fognak működni, grafikát viszont így is vígan számolhat.

Fontos megjegyezni, hogy amíg a többi licencelésre szakosodott vállalat gyakorlatilag nem fejleszt saját lapkákat, addig az NVIDIA ezt a jövőben is meg fogja tenni, így a cég direkt konkurense lesz a potenciális megrendelőknek. Ilyen üzleti modellel még nem találkoztunk, hiszen a licencelésből élő vállalatok jellemzően kerülik, hogy a saját partnerük helyzetét megnehezítsék, de az NVIDIA ezt nem fogja megtenni. Persze ezzel a potenciális ügyfél is tisztában lesz, így mérlegelni tudják, hogy megéri-e az ezzel járó kockázat.

Az NVIDIA-nál egyébként elmondták, hogy a GPU IP-k mellett a jövőben az LTE modem technológiáik is hasonló sorsra jutnak, így ezek iránt is lehet érdeklődni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés