A PC 50% alá szorult a DRAM lapkák felhasználásában

Az elmúlt hetekben megfigyelhető, hogy a DRAM lapkák ára újra csökken, ami az Elpida kiválása után a Nanya helyzetére a legveszélyesebb jelenleg, de ennél is nagyobb probléma, hogy a második negyedévben a PC-k forgalma visszaesett, így a DRAM felhasználás tekintetében az okostelefonok, a tabletek és az egyéb termékek átvették a vezetést. Az IHS iSuppli friss piackutatása szerint a PC-kbe a DRAM chipek 49%-a került, így kitalálható, hogy 51% jutott a növekvő ultramobil és szórakoztatóelektronikai piac számára.

A DRAM lapkák fejlesztésével foglalkozó vállalatok közül a Hynix, a Micron és a Samsung már reagált az új irányra, így több fejlesztés célozza meg a fogyasztás csökkentését. Sajnos a kisebb gyártók korlátozott erőforrásokkal rendelkeznek, így lassabban tudják felvenni a ritmust, ami a csökkenő árak mellett komoly financiális gondokhoz vezethet.

Az IHS iSuppli kutatása szerint az év végére a PC-s piac tovább zsugorodik, így már csak a DRAM lapkák 42,8%-a kerül felhasználásra ebben a szegmensben. Nagy kérdés persze, hogy az elemzés hova sorolja a Windows 8-as táblagépeket, hiszen ezek formailag tabletek, de ugyanakkor PC-k is egyben. Az biztos, hogy a hagyományos asztali és mobil PC-k egyre inkább háttérbe szorulnak az új mobil vagy szórakoztatóelektronikai megoldások mellett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés