Idén lényegesen több SSD-t értékesíthetnek, mint az előző évben

Az IHS iSuppli a harmadik negyedév lezárásával számos felmérést és előrejelzést zúdított a piacra, amelyek érdekes, de sokszor sejthető tendenciákat mutatnak. Legfrissebb értekezésükben az SSD szektort vették közelebbről szemügyre, melynek következtében korábbi becslésüket némileg lefelé kellett korrigálniuk, ettől függetlenül a kép még mindig több mint biztató.

Október elején adtuk hírül, hogy a jelek szerint csupán feleannyi Ultrabook találhat gazdára, mint ahogy azt az Intel előzetesen várta, ez a visszaesés pedig negatív hatással van az SSD értékesítésekre is, hiszen ezekben az ultravékony masinákban, ha csak gyorsítótár szerepkörben is, de szinte mindegyikben volt NAND flash memória alapú adattároló. A folyamatos árcsökkenés, a tabletek és egyéb méretesebb mobil eszközök tömeges elterjedése és nem utolsósorban a merevlemezek indokolatlanul magas vételára azonban gyorsuló növekedést von mag után az SSD szegmensben, ami a grafikonra pillantva is jól látható.


(forrás: IHS iSuppli)

Jelen vizsgálat a nemrég közölt merevlemezes felméréssel ellentétben minden egyes értékesített példányt figyelembe vesz, legyen az OEM, üzleti vagy magán beszerzés, és az egyre népszerűbb SSD alapú gyorsítótárak is ide tartoznak, lévén ezek is teljes értékű meghajtók, csak szerényebb fizikai mérettel és tárolókapacitással rendelkeznek. 2012 első negyedévében 5,8 millió példány talált gazdára, a második negyedben ez az érték 7,1 millióra nőtt, így az első félévben összesen 12,9 millió SSD-t sikerült eladni. A harmadik negyedév önmagában 10,5 milliós eredményt produkál, amely ugyan elmarad az előzetesen jósolt 13 millióhoz képest, de még mindig tisztességes növekedést mutat. A fentebb említett hatásokat figyelembe véve ezért az iSuppli a negyedik negyedévre becsült 20 milliós becslést 17,5 millióra módosította. Ez azt jelentené, hogy év végéig összesen 41 millió SSD-t sikerülhet értékesíteni, amely a tavalyi eredményekhez képest figyelemreméltó 69%-os fejlődést jelentene, és az ezzel járó 7,5 milliárd dolláros bevétel sem elhanyagolható.

Ezek alapján az elemzők hosszabb távú becsléseket is bátorkodtak tenni, állításuk szerint technológia fejlődésével, valamint az egyre jobb ár/érték arány és az adatbiztonság növekedésével az évtized második felére a legtöbb számítógépben és notebookban SSD-k fognak szolgálatot teljesíteni, csupán az abszolút belépőszint fog tisztán tányéros adattárolást kínálni. Az aktuális trendeket elnézve ez a jóslat egyáltalán nem tűnik irreálisnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés