Hirdetés

Most már nem lehetnek messze az olcsóbb, PCI Express 4.0-t támogató alaplapok

A kiszivárgott táblázatban a B550-es és A520-as vezérlőhidak is feltűntek.

Az AMD az új generációs Ryzen processzorok összes képessége már jó ideje csak az X570-es vezérlővel használhatók ki. Persze bizonyos korábbi, 300-as és 400-as sorozatú alaplapok a BIOS frissítésével is működnek, ugyanakkor PCI Express 4.0-ra vonatkozó támogatás ezekben hivatalos formában nincsen.

Régóta a pletykák részét képezi a B550-es fejlesztés, ami elvileg megfizethető szintre vinné a PCI Express 4.0-t, de eléggé lassan akar érkezni, ugyanakkor egyre több alaplapgyártónál tűnnek fel a valós megoldások, ezzel sugallva azt, hogy a start nem lehet túl messze. A HKEPC friss riportja alapján a SOYO néven ismert gyártón keresztül elérhetővé vált egy friss táblázat, amely a B550 és a A520 jelölésű dizájnok képességeit mutatja be.


(forrás: HKEPC)

A B550 esetében nincs olyan hatalmas meglepetés a korábbi híresztelésekhez viszonyítva, azaz a vezérlőn belül nincs PCI Express 4.0-s megoldás, és a processzorhoz is x4-es PCI Express 3.0-s linken kapcsolódik, valamint összesen tíz PCI Express 3.0-s sávot kínál, amelyet maximum hat SATA, illetve két USB 3.1 Gen2 interfész egészít ki, természetesen a RAID támogatása mellett. USB 2.0-ból maximum 16 érhető majd el, de ezt jellemzően nem használják ki az alaplapgyártók.

A PCI Express 4.0 lényegében az új Ryzenek oldaláról lesz elérhető, összesen 20 sávval, mivel négyet elvisz a vezérlőhíd bekötése. Ez a legtöbb felhasználónak elég, mivel amúgy is az SSD, illetve a VGA tekintetében szükséges a nagyobb sávszélesség, a többi komponens még bőven elvan a PCI Express 3.0-s szabvánnyal. Az egyéb képességek tekintetében a B550 megegyezik az X570-nel, tehát támogatja a tuningot, illetve a két grafikus vezérlő használatát, legalább az AMD mGPU-ra vonatkozóan.

Az A520 is feltűnik a táblázatban, és eléggé minimalista rendszer, mivel a PCI Express 4.0-t akkor sem fogják támogatni ezek az alaplapok, ha esetleg az adott processzor kezeli. Így be kell érni a 3.0-s szabvánnyal, abból is 20 sáv lesz a processzor oldalán, 4 sávot szokás szerint elvisz a vezérlőhíd bekötése, és további 6 sáv áll rendelkezésre az utóbbi lapkán belül. Ezt négy SATA és egy USB 3.1 Gen2 interfész fejeli meg, nyolc darab USB 2.0 lehetősége mellett. További limitáció, hogy nincs tuning, illetve a meghajtó oldaláról működő több GPU-s rendszerek sem támogatottak, de belépőszinten ezek nem is igazán számítanak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés