Az év végén érkeznek a Radeon HD 7000-es mobil GPU-k

A jelenleg elérhető Radeon HD 6000M termékcsaládra jellemző, hogy nem kevesebb, mint hat lapka alkotja a teljes felhozatalt, ami a mobil piacon messze nem megszokott. Persze ebből a hat GPU-ból csak három mondható új generációs megoldásnak, és ezek a Seymour, a Whistler, illetve a Blackcomb kódnevet viselik. A Radeon HD 7000M lényegében az egyszerűség jegyében születik meg, hiszen az új chipek már 28 nm-es eljárással készülnek, így nem szükséges kényszerű megoldásokhoz folyamodni a termékskála lefedésekor.

Az AMD új generációs GPU-inak érkezéséről nemrég írtunk egy hírt, amelyben részleteztük az eddig pletykákat, és elemeztük, hogy lehetséges-e egyáltalán a Digitimes által realizált nyári start. Ezzel kapcsolatban új információ, hogy az AMD az első negyedéves pénzügyi eredményeket összegző konferencián arról is beszámolt, hogy számos 28 nm-es lapka fejlesztése fejeződött be, így tavasszal több termék esetében megkezdődik a tömeggyártás előkészítése. Az elmúlt évek tapasztalataiból ítélve ez nem túl gyors folyamat, főleg nem egy gyártástechnológiai váltásnál, így jó esély van arra, hogy a Radeon HD 7000-es sorozat ősz előtt nem fog debütálni.

A termékek tervezése azonban lényegében befejeződött, így a gyártók megkapták az előzetes útitervet, melyek közül a mobil piacot érintő GPU-król számos információ szivárgott ki. Az AMD a mobil szegmenset négy nagy csoportra osztja fel az eddigi három helyett. A legalsó szintre nem nevez új lapka, így ott főleg a Fusion APU-k fognak tevékenykedni kisebb-nagyobb átfedésekkel. Az új belépőszint a 15-25 wattos megoldásokat jelenti majd, melyek a Thames kódnevű GPU-ra épülnek. Ez a lapka nagyjából a Seymour teljesítményének a kétszeresét hozza, és a memóriabusz szélessége 128 bites lesz. A középkategória a Chelsea GPU-val kezdődik, és 20-30 wattos termékeket jelent szintén 128 bites buszszélesség mellett. A felsőkategóriába már a 35 wattnál többet fogyasztó MXM modulok kerülnek, ahol is a Heathrow kódnevű GPU-val lehet majd találkozni. Itt érdekesség, hogy ez a lapka alkalmazhat 128 vagy 192 bites memóriabuszt is. Az útitervben található még egy Wimbledon kódnevű GPU is, ám ez a termék nem az idei esztendő negyedik negyedévében, hanem hozzávetőleg egy év múlva fog bemutatkozni. Valószínűleg a Radeon HD 7000 generáció csúcsmodelljéről lesz szó, amit a 256 bites memóriabusz is előrevetít.

Az AMD tehát négy GPU-val fedi le piacot, és az elmúlt éven stratégiájából kiindulva ez a négy lapka fog az asztali piacra is érkezni, csak más kódnéven, magasabb teljesítménnyel és ennek megfelelően magasabb fogyasztással. Az asztali szegmensben a csúcs-VGA a szokásoknak megfelelően a legerősebb GPU-ból tartalmaz majd kettőt.

Érdekesnek tűnik a Wimbledon GPU, ami valószínűleg a teljes generáció legerősebb lapkája. Az AMD eddig sosem vetette be a mobil piacon az aktuális csúcs-GPU-t, mivel a fogyasztási karakterisztika csak erős butítás mellett engedte volna meg a vállalat szerint elfogadható 65-70 wattos TDP fogyasztási osztályt. A 28 nm-es technológia ezen úgy néz ki változtat, ami jó jel a jövőre nézve. Persze itt érdemes megjegyezni, hogy a szabvány a 100 wattos MXM modult is elfogadja, ám az AMD korábban mondta, hogy ekkora energiaigénynek egy hordozhatóságra tervezett terméknél nincs értelme.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés