Feltűntek az új generációs Radeonok kódnevei

Az AMD az elmúlt hónap közepén leplezte le az új GPU-architektúráját, mely radikális változásokat vezet be az elődhöz képest. Az új alapokra épülő termékek már cGPU-k lesznek, vagyis elsődlegesen a bonyolult számításoknál fognak brillírozni. A hírek szerint a Southern Islands termékcsaládban pár gyorsabb GPU már tartalmazni fogja a frissen kidolgozott architektúrát, de a kisebb termékek, a gazdaságos gyártást szem előtt tartva továbbra is az előző generációs megoldásokra épülnek.

Az AMD a Fusion Developer Summit alkalmával zárt ajtók mögött megmutatta a kiválasztott fejlesztőknek az egyik készülő cGPU-t. A szerencsésebb partnerek már kaptak is termékeket, amihez most befutott a 11.7-es driver fejlesztői kiadása is, ami már támogatja az AMD gDEBugger v6.0-t. Az Early look stádiumban lévő meghajtó még sok hibát tartalmazhat, így a vállalat a végfelhasználóknak nem ajánlja a telepítést, de sejthető volt, hogy a bátrabbak megpróbálkoznak vele. Ez abból a szempontból jó döntésnek bizonyult, hogy számos kódnév derült ki a driverből, melyek az új generációs Southern Islands termékcsalád GPU-it rejtik. Az eddigi adatok szerint az új generációs architektúrára a Tahiti, a Cape Verde és a Pitcairn cGPU fog épülni, de érkezik a Lombok kódnevű GPU is, ami a felépítés szempontjából a Cayman leszármazottja lesz. Ebből rögtön következik, hogy a készülő Trinity APU mellé a Lombok GPU társítható, amennyiben a vásárló a Dual Graphics technológiában gondolkodik.

Feltételezhetően a Tahiti cGPU lesz a leggyorsabb az új termékcsaládon belül, és a hírek szerint az AMD ezt a terméket kínálták fel a fejlesztőknek. Ez elsődlegesen stratégiai döntés, ugyanis az új lapkák már a TSMC 28 nm-es HP eljárásán készülnek, és az új technológiák bevezetésénél a kapacitás szűkös szokott lenni. Ennek megfelelően a startot a leggyorsabb megoldással érdemes kezdeni, hiszen a magas árcédula miatt a kereslet jó eséllyel nem lesz túlzottan nagy, azaz az alacsony gyártókapacitás nem jelent majd számottevő nehézséget. Feltételezhetően a Cape Verde lesz a Barts GPU utóda, míg a Pitcairn a középkategóriát pezsdíti majd fel. Valószínűleg a Radeon HD 7000-es generáció is tartalmazni fog egy két GPU-val felvértezett szörnyet, aminek a pletykák szerint New Zealand a kódneve.

Még mindig kérdés a legkisebb GPU mibenléte. Ami majd a Deccan platformhoz társítható Dual Graphics módban. A legvalószínűbb elképzelés, hogy a legolcsóbb Radeon HD 7000-es modell az aktuális Caicos GPU 28 nm-es variánsa lesz. Ez a feltételezés abból ered, hogy ez a termék korábban elkészült már, és az AMD szállított is belőle a notebookgyártóknak. Hivatalosan azonban nincs tömeggyártás alatt, azaz a lapka amolyan pipe cleaner szerepet tölt be, hogy a vállalat elemezhesse az új gyártósorok képességeit. Az információk szerint most is van olyan notebook a piacon, aminek Radeon HD 6400M jelzésű MXM modulja 28 nm-es GPU-t rejt, de ezek száma borzalmasan kevés, és a fogyasztási karakterisztikájuk is hasonló a 40 nm-es megoldásokhoz, vagyis a felhasználó számára nem látszik a különbség.

A Radeon HD 7000-es termékek debütálásának pontos ideje kérdéses. A pletykák szerint a Tahiti cGPU gyakorlatilag készen van, és az AMD a TSMC 28 nm-es HP gyártósorainak végleges kvalifikációjára vár. A kísérleti gyártás egy ideje zajlik a tajvani bérgyártónál, de egy méretesebb lapka esetében ezt kerülni szokás, azaz a megfelelő kihozatal érdekében érdemes megvárni a zöld jelzést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés