Félelmetes tempóra képes a Ryzen APU IGP-je

A Ryzen 5 2400G RX Vega 11-ének teljesítménye az RX 550-hez mérhető a friss adatok alapján.

Az AMD a CES-en ugyan leleplezte a Raven Ridge SoC APU asztali variánsait, ezen belül is a Ryzen 3 2200G és Ryzen 5 2400G jelzésű modelleket, a teljesítményük még ma is titok. Persze a processzorrész szempontjából lehet sejteni, hogy mire képesek, elvégre találni a piacon hasonló órajelű négymagos Ryzen CPU-kat, tehát igazából a kérdőjelek csak az IGP tempóját érintik. Erről még az AMD is nagyon titkolózik, csak annyit árultak el, hogy a leggyorsabb integrált grafikus vezérlő lesz, de ezt a címet már a specifikációkat látva is oda lehetett adni a fejlesztésnek, szóval okosabbak nem lettünk.

Egy Tum Apisak néven szivárogtató úriember – aki az utóbbi időben számos termékről közölt hiteles mérési adatok a megjelenés előtt – most előállt egy összehasonlítással, ami a megjelent és érkező mobil, valamint asztali Ryzen APU-k 3DMark 11 Performance eredményeit mutatja meg. Ebből látszik, hogy a Ryzen 3 2200G és a Ryzen 5 2400G rendre 4151 és 5162 pontot tud, míg az IGP-k maguk 3950 és 5042 pontra képesek.

Tum Apisak
Tum Apisak [+]

A teszt alapján a Ryzen 5 2400G APU Radeon RX Vega 11 jelzésű integrált grafikus vezérlője eléggé megközelíti a Radeon RX 550-es VGA-t. Ez abból a szempontból nagyon érdekes helyzetet teremt, hogy az említett grafikus kártyát jellemzően 120-170 dollár között lehet hazavinni (köszönhetően a bányászláznak). Egy Ryzen 5 1500X társaságában a kiadás legjobb esetben is 300 dollár fölé rúg, és a vásárló így kapna Ryzen 5 2400G-hez hasonló teljesítményt. Ezzel szemben az említett APU listaára 170 dollár, vagyis effektíve az AMD az IGP-t ingyen adja. A fogyasztás mellett sem érdemes elmenni, ami szintén a Ryzen 5 2400G javára írható, közel feleannyi energiaigénnyel biztosítja az említett tempót.

Összességében ez egy nagyon érdekes ajánlat lesz így az asztali piacon, főleg a bányászlázat tekintve. Az AMD számos vásárlót meggyőzhet arról, hogy a belépőszinten már ne CPU és GPU párosban gondolkodjanak, mert igazából teljesítményben sincs lényegi előnye, fogyasztásban pedig már a korábbi APU-k is jobb alternatívák voltak, csak azokból hiányzott az a tempó, amivel a kis pénzű játékosok számára még elfogadható sebességű VGA-kat be tudják fogni. A manapság kedvelt Ryzen 5 1500X sem lesz majd kedvező választás, hiszen a Ryzen 5 2400G lényegében biztosítja nagyjából ugyanazt a processzoroldali teljesítményt, gyakorlatilag ugyanannyiért, plusz még egy grátisz IGP-t is ad. Persze ez nem nagy probléma a cégnek, hiszen valószínűleg a tavasszal érkező, második generációs Ryzen processzorokat már úgy árazzák, hogy ilyen átfedések ne legyenek benne. Az sem kizárt, hogy 200 dollár alatti négymagos CPU nem is lesz, a Raven Ridge SoC APU mellett nincs szükség rá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés