Extrém drága lesz az új Ryzen Threadripper

Csak PRO verzió készül a Zen 3-as magra építve, és ezer dollár alatt még a legkisebb modellt sem lehet majd megszerezni.

Az AMD nagyon-nagyon sokáig húzta a Zen 3-as Ryzen Threadripper megjelenését, de a következő esztendő első negyedévében erre végül sort kerítenek, csak nem abban a formában, ahogy azt talán sokan szerették volna. Jelen állás szerint csak PRO verzió készül a Zen 3-as magra építve, vagyis a normál, négycsatornás memóriavezérlővel dolgozó változat kimarad.

Mint ismeretes a Ryzen Threadripper PRO sorozat az eredeti Ryzen Threadripper és az EPYC opciók közé ékelődött be, köszönhető annak, hogy nyolccsatornás memóriavezérlőt használt, hivatalosan támogatta az ECC-t, 2 TB volt a maximálisan beépíthető memóriakapacitása (UDIMM, RDIMM, LRDIMM és 3DS RDIMM), emellett 128 darab PCI Express 4.0-s sáv állt rendelkezésre.

Ezzel a szériával az AMD a munkaállomásokat célozza, a jelenleg elérhető processzorok pedig a WRX80-as vezérlőhíddal rendelkező alaplapokba helyezhetők. Az új, 5000WX jelzésű Ryzen Threadripper PRO megoldások is ugyanabba a tokozásba érkeznek, a különbség lényegében annyi lesz, hogy Zen 2 magok helyére a Zen 3 kerül, de megmarad a 12-től 64 magig való skálázódás. Nagy meglepetésre tehát ne számítson senki, ugyanakkor az új fejlesztés első körben az OEM partnereket fogja célozni, és csak később jelenik meg dobozos formában. Ráadásul az árcédula sem lesz annyira tetszetős, lényegében a leggyengébb modellért is ezer dollárnál többet fognak elkérni a kereskedőpartnerek, a legerősebb verzió pedig hatezer dollár környékén keresi majd a vevőket.

Normál Ryzen Threadripperből egyelőre nem lesz Zen 3-as verzió. Ezzel kapcsolatban annyit tudtunk meg, hogy az AMD ebben a körben kihagyná ezt a vonalat, amit azzal magyaráznak, hogy egyrészt elszipkázza a vevőket a PRO verzió elől, másrészt ezen a szinten egyelőre nincs versenytársa a sorozatnak, így a teljesítményre éhes vásárlóknak így is a Ryzen Threadripper PRO a legolcsóbb alternatíva. Ezt a teljesítményszintet csak a még drágább szerverprocesszorok kínálják fel, ami nyilván nem ideális választás professzionális munkára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés