CES 2022: már most beharangozta a Zen 4-et az AMD

De előtte kiadnak egy játékosoknak tervezett speciális processzort.

Az AMD az idei CES-en nem csak az új Radeonokról, illetve a Rembrandt SoC APU-ról beszélt, hanem megmutatták az érkező asztali platformjukat is. Konkrétan a Socket AM5-ös foglalatú rendszerről van szó, amely az év második felében érkezik, és többek között bevezeti a DDR5 támogatását, de a vállalat inkább az új, Zen 4 kódnevű magra koncentrált, amely többedmagával, 5 nm-es TSMC node-on készülő chipleten belül lesz felhelyezve a tokozásra.


[+]

A vállalat bemutatott egy videót is, amiben állítások szerint egy Zen 4 magokat használó processzor futtatta a Halo Infinite című játékot, és meg is említette a cég, hogy a lapka minden magja 5 GHz fölött működött. Itt ugye a fő kérdés az, hogy mennyi aktív mag volt a szóban forgó processzorban, és erre még nincs válasz. Ugyanakkor figyelembe véve azt, hogy az AMD az év második felét jelölte meg a start kapcsán, egyáltalán nem lehetetlen, hogy már vannak olyan mintáik, amelyek magas órajelen is stabilan üzemelnek.

Addig is, amíg a Zen 4 meg nem érkezik, a vállalat tavasszal kiad egy 3D V-Cache dizájnnal dolgozó processzort Socket AM4-es tokozással. Ennek a paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD 3D V-Cache dizájnnal rendelkező Ryzen processzor
Típus Mag-/turbo órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP)
7 5800X3D (8 mag) 3,4/4,5 GHz
van 8 x 512 kB 32+64 MB 105 W

Ez a fejlesztés valamivel alacsonyabb órajelen működik, mint a 3D V-Cache nélküli Ryzen 7 5800X, vagy a 12-magos Ryzen 9 5900X, de az utóbbi lapkához viszonyítva a Ryzen 7 5800X3D teljesítménye a játékokban akár 39%-kal is jobb lehet. A 3D V-Cache előnye több tényezőtől függ, ezzel kapcsolatban kérdezősködtünk, és leginkább az új, adatintenzív játékokban hasít nagyon, míg a régebbi címekben kevésbé előnyös, a sok éves alkotásokban pedig szinte alig tapasztalható majd gyorsulás.


[+]

Az AMD a Watch Dogs: Legion esetében mért jelentős előnyt a hatalmas gyorsítótárat nélkülöző Ryzen 9 5900X-hez viszonyítva, a már említett 39%-ot, méghozzá Full HD-s felbontáson, magas részletesség mellett. De alapvetően aranyszabály, hogy ha egy játék által használt videojáték-motor jelentős adatmennyiséggel dolgozik a processzor oldalán, akkor 3D V-Cache brutálisan elkezd működni.

Az egyetlen kérdés, hogy mennyit kell majd fizetni a Ryzen 7 5800X3D-ért. Ez sajnos még nem derült ki, de amúgy pont azért van csak egy CPU chiplet a tokozáson, hogy csökkenteni lehessen a gyártási költségeket, ami kedvezőbb vételárat jelenthet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés