Jönnek az új generációs S3 Chrome IGP-k

A VIA hamarosan új vezérlőhíddal áll elő, mely a VX11-es jelzést viseli majd. A lapka a mobil szegmens, illetve a beágyazott rendszerek igényeihez alkalmazkodva visszafogott fogyasztással rendelkezik, ami a hírek szerint 4,5 watt lesz. A vállalat emellett komoly modernizálásba kezd, így a 33 x 33 mm-es FCBGA tokozású termék már csak a DDR3 szabványú memóriamodulokat támogatja, ezen belül is az 1333 MHz-es effektív órajel kezelése biztosított. A processzorok szempontjából az 533-1066 MHz-es FSB-vel rendelkező Nano X2, Eden X2 és QuadCore termékek támogatása biztosított, vagyis meglehetősen széles a választék.

A VX11 legnagyobb újítása kétségtelenül az új integrált grafikus processzor lesz, mely a régóta várt Excalibur kódnevű fejlesztés első leszármazottja. Az S3-at ugyan korábban megvette a HTC, de érdemes megjegyezni, hogy a VIA és a HTC tulajdonosi köre majdnem közös, így a VIA számára a fejlesztés licencelése könnyen megoldható. A Chrome 600 szériás rendszert felszerelték a legújabb Chromotion videomotorral, így Full HD-s videók akadástól mentes lejátszása nem jelent majd problémát. A dekódoló egyébként a H.264/AVC, az MPEG-2 és a VC-1 formátumokat gyorsítja. Az új grafikus vezérlő ráadásul modern is, hiszen támogatja a DirectX 11-es és az OpenGL 3.2-es API-t, valamint az OpenCL felületet. Emellett a DirectCompute 5.0 kezelésének köszönhetően később még a C++ AMP támogatása is lehetséges.

Sajnos az új IGP konkrét specifikációiról még nincs adat, így lényegében csak annyit tudni, hogy lesz egy 640-es és egy 645-ös jelzésű verziója, ami állítólag csak az órajelek szempontjából különbözik majd. A teljesítményről szintén nincsenek konkrét adatok, de az előzetes beszámolók alapján egyáltalán nem rossz a tempó. A megcélzott szegmensekben a legfőbb ellenfél az AMD Brazos platformja lesz. Az előbbi IGP-k nem sokkal maradnak el a Radeon HD 6200 és 6300 szériás megoldásoktól, ami a VIA számára kedvező, és végtére nekünk is az. Az Intel az NVIDIA Ion segítsége nélkül képtelen ellenfelet állítani a Brazosnak, és így a VIA léphet elő az AMD legnagyobb kihívójává ezen a téren. A VX11-gyel a gyártó a beágyazott rendszerek piacán számol, de a termék technikailag alkalmas netbookokba is, illetve az asztali piacon az apróbb PC-kbe is használható.

A VX11 memóriavezérlője maximum 16 GB rendszermemóriát kezel, emellett 6 darab tetszőlegesen felhasználható PCI Express csatornával rendelkezik. A meghajtókat két darab 3 Gbps-os SATA interfész várja, emellett a rendszer hat darab 2.0-s és három 3.0-s USB, illetve két PCI interfészt is kínál.

Az új chippel szerelt termékek forgalmazása hamarosan megkezdődik. Várhatóan a VIA EPIA-P910 és EPIA-M920 alaplapokon fog feltűnni először, de ezt a lapkát érdemes a beágyazott rendszereken túl is elővenni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés