Hirdetés

Megjelentek az első Mini-ITX alaplapok a VIA négymagos processzorával

Az energiahatékony x86-os processzor platformok koronázatlan királya, a VIA bejelentette első Mini-ITX méretű alaplapjait, melyek mindegyikéhez választható a vállalat saját fejlesztésű négymagos VIA QuadCore E szériás processzora. Ezt a központi egységet még tavaly májusban mutatta be a gyártó, teljesítménye pedig az előzetes tesztek alapján nagyon ígéretesnek tűnt. Az akkor bemutatott 1,2 GHz-en (Adaptive Overclockinggal 1,46 GHz-en) ketyegő és 27,5 wattos TDP-vel rendelkező L4700E modell technikai paraméterei azóta nem változtak.

A 17 x 17 cm-es fizikai méretekkel rendelkező alaplapok a VIA Epia-M900 és M910 modellszámozást kapták. Mindkét alaplapon megtalálható az integrált VX900 MSP médiaprocesszor, mely képes az MPEG-2, VC-1, H.264 és WMV 9 HD videók gyorsítására, de az otthoni szórakoztató központ szerepét érdemes inkább az M900-as variánsra bízni. Ez az alaplap ugyanis rendelkezik egy PCI-Express x16 foglalattal (maximum x8 sávszélességgel) is, így a grafikus teljesítményt egy dedikált kártya behelyezésével tovább növelhetjük.


[+]

Az M900 hátoldali csatlakozói között Gigabit Ethernet, négy darab USB 2.0, három jack audió, két S/PDIF és két COM port található, a képkimenetek terén a hagyományos VGA és HDMI mellett kétcsatornás 24 bites LVDS-t is kapunk háttérvilágítás-szabályozás lehetőséggel. Az alaplapon az említett PCI-Expressen felül PCI sínt is találunk, valamint további három darab COM, négy darab USB 2.0 és egy SMBus csatlakozási lehetőség érhető el. Memória behelyezésre két darab SO-DIMM foglalat adott, ezekbe maximum 1-1 darab 4 GB-os modul pakolható. Adattárolóból az alaplap szintén kettőt tud fogadni, de kizárólag SATA csatolófelületű eszközök jöhetnek szóba.

Az Epia-M910 már nem teljesen ismeretlen a nagyközönség számára, a közelmúltban már csöpögött róla némi információ. Az imént ismertetett M900-zal szemben az M910 inkább beágyazott rendszerekhez (POS terminálok, ATM-ek, Kiosk, automatizálás, egészségügyi eszközök) ajánlott. Ennek megfelelően tápellátása nem csak hagyományos ATX kompatibilis tápegységgel lehetséges, hanem létezik belőle olyan változat is, mely DC bemenettel rendelkezik.


[+]

Memóriából ez a variáns (2x4 GB-os kiszerelésben) 8 GB kezelésére képes a hagyományos DIMM foglalatokon keresztül. Kimenetek terén sem szűkölködik az M910, a hátoldalon 2 x Gigabit Ethernet, 2 x PS/2, HDMI, VGA, 2 x RS-232, 4 x USB 2.0 és három audió jack sorakozik. Magán az alaplapon 1 darab 24 és szintén 1 darab 18 bites LVDS, két SATA, hat darab további COM port és még 4 x USB 2.0, valamint 1 x PCI és 1 x PCIe x1 szerepel. Az alaplap támogatja a VIA LPC-01/02 bővítőkártyákat, melyek további négy soros portot jelentenek.

Az Epia alaplapokhoz nem csak a legújabb VIA QuadCore processzorok társíthatók, hanem igény szerint más központi egységgel is választhatók. Az Epia-M900 esetében a QuadCore E mellett a kétmagos, 1,6 GHz-es Nano X2 E CPU jelenti az egyetlen opciót, míg az M910-nél az alacsony fogyasztású, passzív hűtéssel ellátott 1 GHz-es Eden X2 is kiegészíti a választékot. Az árakról egyelőre nincs hivatalos információ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés