Megújul a Samsung Exynos 5 Octa

A Samsung pár hónapja mutatta be a nem éppen elvárt módon működő 5410-es Exynos 5 Octa frissített 5420-as változatát. Utóbbi már tényleg úgy implementálta az ARM Big.Little koncepcióját, ahogy az elvárható lenne, de ez még nem volt elég, mert ennek a rendszernek a legjobb kivitelezése a heterogén többmagos dizájn lenne, csak éppen ezt nehéz megoldani mind hardveresen, mind pedig szoftveresen.

Az új, 5422-es jelzésű Samsung Exynos 5 Octa lényegében csak abban különbözik 5420-as típusjelzésű elődjétől, hogy már ténylegesen a heterogén többmagos működésre helyezi a hangsúlyt, amit alapvetően az Android 4.4-ben elvégzett módosítások tettek lehetővé, illetve az elmúlt hónapokban apróbb fejlesztéseket is eszközölt a cég az új lapkához.

Más szempontból az új megoldás nem változik, így marad a két blokkra osztott Big.Little koncepció. Ezen belül is az egyikben négy darab Cortex-A7 mag van, míg a másikban négy darab Cortex-A15 mag dolgozik. A nyolcmagos jelző most azonban tényleg használható, mivel az operációs rendszer felé tényleg látszódik az összes mag, és a kernel is tudja, hogy ezek nem egyenlő képességű megoldások, és aszerint kezeli őket. Mivel ez a működés némileg eltér a korábbitól, a Samsung 1,5 GHz-re csökkentette a Cortex-A15-ös processzormagok órajelét a korábbi 1,9 GHz-ről, cserébe az extra Cortex-A7-es magok is dolgozhatnak.

Mindezek mellett marad az ARM Mali-T628-as IGP az ismert MP6-os konfigurációban, illetve a többi részegységet is megörökölte az 5422-es Exynos 5 Octa az 5420-as verziótól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés