Samsung notebook blog: amikor nem csak a belső számít

A különféle dizájndíjak kiosztásáért felelős szervezeteket az esetek többségében valamilyen koholt váddal ítélik el a felhasználók, az olvasók vagy éppen maguk a vásárlók. A kritika sokszor jogos, de vannak kivételek (és ezt mindjárt be is bizonyítjuk), és azért azt sem szabad elfeledni, hogy ahány felhasználó, annyi ízlés. Visszaemlékezve az elmúlt évtizedre megállapíthatjuk, hogy a dizájnra egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a szórakoztatóelektronikai és IT termékek körében, így ma már a termékeket nem csak bennük lévő tudással, hanem a külső megjelenéssel együttesen lehet csak eladni - a másik véglet, hogy sajnos sok esetben már a dizájn önmagában is elegendő, hogy a termék eladható legyen. Jól láthatóan a számítástechnikai termékeket is utolérte a dizájnőrület, aminek következménye, hogy a hordozható gépek nem csak egyszerű használati tárgyak már, hanem egyben divatkellékekké is avanzsálódtak.

Önmagunkban feltehetjük azt a kérdést, hogy jó-e ez az irány, de látnunk kell, hogy a piaci igények ezt diktálják a gyártóknak. Külső megjelenésben a Samsung termékek is rengeteget fejlődtek az elmúlt években, legyen szó háztartási gépekről vagy éppen tévékről, de ugyanez igaz a NotePC-kre is, melyek több díjat is nyertek az elmúlt időszakban.

Dizájndíjak

Év

Díj típusa

Díjazott kategória

Díjazott termék

2010

Germany iF Product 2010

Netbook

N310

Notebook

X120 / X420 / X520

China iF China

Netbook

N150 Plus

Japan G-mark

Netbook

N230/N150

Netbook

N210/N220

Notebook

P széria

2011

iF Product 2011

Notebook

X125 (11,6")

Notebook

SF Széria

AIO PC

MU100

iF Material 2011

Netbook

NC10 SC

A táblázatban szereplő termékek java része sajnos idehaza nem kapható, ugyanakkor akad köztük pár olyan, mely mindenki számára megvásárolható Magyarországon. Ilyen például az SF széria, amit iF Product díjjal jutalmaztak, nem véletlenül. Vessünk néhány pillantást az alábbi fotókra!



[+]

Dizájn szempontjából az enyhén csontszínű notebook ház ívelt formáit érdemes megfigyelni, amit egy csipetnyi krómozott kerettel próbáltak még jobban feldobni, de egy vékony krómkeretet például a touchpad körül is fellelhetünk. A külső borítás világos színét belül a feketeség váltja fel, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a csuklótámasz és a billentyűket körülvevő keret alumíniumból készült, emiatt pedig egyáltalán nem tűnik komornak az összkép. A billentyűzet mellett az íves rész kiemelkedik a klaviatúra síkjából és ennek megfelelően hajlították meg a kijelző káváját is, ami még egyedibbé teszi a Samsung SF511-est.

Nem csak a notebookoknál, hanem a netbookoknál is lehet újat mutatni. Hogy mást ne említsünk, a táblázatban szintén megtalálható N310-es notebook (aminek utódja az NS310 – jelenleg bevezetés alatt áll) tavaly kapott díjat. Ezt a gépet Naoto Fukusawa, a világhírű japán formatervező vette kezelésbe, amiért a terméket iF Design díjjal jutalmazták – hogy pontosan miért, arról az alábbi videós összeállításban megtalálhatjuk a választ.

Tekintsünk meg egy másik videót, amin azt nézhetjük meg, hogy az N310 különleges borítása miként ihlette meg a mérnököket.

Szintén a táblázatban találhatók az N150 és N210 netbookok, melyek itthon beszerezhetők voltak és szintén díjat kaptak, azonban most nem ezekre, hanem az idén bemutatott NC210-esre hívnánk fel a figyelmet.



[+]

Az NC210 tulajdonképpen a korábban megkezdett Samsung netbookok dizájn irányzatát viszi tovább két fokkal magasabb minőségi színvonalon. Az anyagok kiválasztása jól sikerült, ennek következtében a váz nem csak masszív, de jó érzés is kézben tartani. A fedlap ugyan műanyagból készült, de az ezüstszínű házat optikailag apró barázdákkal tuningolták - ám valójában ezek nem valódi barázdák, csak a ház festése tréfálja meg a szemet - akárcsak a csuklótámasz esetében, ahol a speciális fényezés alumínium hatást kelt. Érdemes vetni egy pár pillantást a ház oldalára, ahol a kiálló csatlakozóházak és a különleges formájú bekapcsológomb dobja fel a látványt.

Azóta történt

Előzmények