Samsung notebook blog: mi rejtőzik a típusszámok és elnevezések mögött?

Mint minden gyártó, a Samsung is különféle betűkkel és számokkal különbözteti meg egymástól notebookjait és netbookjait. Ezen számok és betűk kombinációsorozata sokszor érthetetlen a felhasználók számára, ami abból adódik, hogy a gyártók nem kommunikálják minden egyes szám jelentését – maximum az első betűk vagy számok jelentését, ami általában a kategóriabesorolást és kijelzőméretet jelenti. E bejegyzés keretein belül összeszedtük, hogy a Samsung típusszámozásában melyik karakternek mi a pontos jelentése megkönnyítendő a modellek megkülönböztetését.

Kezdjük a sort a Samsung netbookokkal! A helyzet itt viszonylag egyszerű, hiszen nincs túl sok gép ebben a kategóriában. A Samsung netbookok típusszámozása minden esetben N betűvel – mint netbook – kezdődik, ezt pedig követheti még egy betű (C – Consumable, B – Business, F – Fashion, S – Superior) ami az egyes alváltozatokat jelöli. Ezekről tudni kell, hogy mind valamilyen specialitással rendelkeznek: az NB modell speciális masszív vázzal és rázkódásvédelemmel érkezik, az NF dizájnos kivitelben készül, az NC jelenti a hagyományos, megfizethető kategóriát és így tovább. Ezt az egy vagy két betűt további két-három számjegy követi, amiből az első mindig a kategóriát jelzi:

  • 1xx: belépőszint (például: N150)
  • 2xx: középkategória (például: NF210)
  • 3x: felsőkategória (például: NB30)

A kategóriát jelző első számjegyet (azaz az 1, 2, 3 valamelyikét) további egy vagy két számjegy követi:

  • Ha két számjegy van, akkor abból az első jelzi a gép alváltozatát (például milyen processzor van benne), míg az utolsó az operációs rendszer meglétét és típusát jelzi. A helyzetet bonyolítja, hogy az operációs rendszert jelölő szám lehet 0 és 5 is. Az N sorozatú gépeknél a 0 Windows XP-t, az 5 Windows 7 Startert jelent, míg az NB, NF, NS, NC gépeknél csak a 0 létezik, ami ez esetben a Windows 7 Starter meglétét jelzi.
  • Ha csak egy szám áll a kategóriát jelző (1, 2, 3) számjegy után, akkor az csak és kizárólag az operációs rendszert jelenti. Példának vegyünk az NB30-ast. N (netbook), B (Business), 3 (felsőkategória), 0 (Windows 7 Starter).

A netbook számozás egy opcionális P (mint Plus) karakterre végződhet, ami egy adott modell újabb, frissített változatát jelöli.

Lássuk a notebookokat, ahol a számozás részben még ennél is bonyolultabb! A helyzetet egyébiránt bonyolítja, hogy a Samsung notebookok magyarországi bevezetésénél még egy régebbi számozás volt érvényben – ebbe tartozik például az R528, R530, R538, R540 és az R580. A betűt követő első számjegy a kijelző méretét jelzi, a második számjegy pedig a generációt és egyben a kategóriát is jelentette. A számok növekvő sorrendben jelezték, hogy mely kategóriában foglalnak helyet, azaz a legkisebb (1) a belépő, a legnagyobb pedig (a 9-es) a csúcskategóriát jelentette. A Samsung később el is vetette ennek használatát, ugyanis az apróbb változtatásokat is egy szám megváltoztatásával kellett jelezni, ami képzavart okozott a felhasználóknál – példának okáért az R580-at és R590-et említenénk meg, ahol a fedlap színét leszámítva nem volt semmilyen különbség.

A változtatás után így néz ki egy Samsung notebook általános elnevezése:

A kategóriák most már egy vagy két betűből állnak, aminek jelentése alább látható.

  • RV: belépőszint
  • R, RC: középkategória
  • SF, RF: felsőkategória
  • Q: prémium, extra hordozható
  • X, QX: prémium kategória

A betűket három számjegy követi, amiből az első számjegy továbbra is a képernyő méretét jelzi az alábbiak alapján.

  • 2: 12,x"
  • 3: 13,x"
  • 4: 14,x"
  • 5: 15,x"
  • 7: 17,x"
  • 9: 19,x"

Ezt követően még további két számjegy található, ami az adott kategórián belüli generációt és az operációs rendszer meglétét jelenti. Sajnos az operációs rendszerekkel kapcsolatos számozás nem követhető pontosan, hiszen kezdetben a gép mellé járó Windowst 0-val jelezte a gyártó, de az újabb gépek 1-re végződnek, melyekhez szintén jár Windows operációs rendszer (ráadásul teljesen ugyanaz a változat). Ugyanez a helyzet a DOS-os gépekkel is: a 8 és 9-re végződőkhöz egyaránt MS-DOS jár. A számok végén betűk állhatnak, amelyek a grafikus vezérlőre utalnak.

  • I: integrated, tehát ezek a gépek integrált grafikus vezérlővel kerülnek forgalomba.
  • E: external, azaz ezek a notebookokban diszkrét grafikus vezérlő dolgozik.
  • H: hibrid, melyekben integrált és diszkrét grafikus megoldások egyaránt jelen vannak és a kettő között átkapcsolhatunk (például NVIDIA Optimus).

Az R580-nál még találkozhatunk VE jelzéssel is, ami kivételesen nem a grafikus vezérlőre utal, hanem az R580 olcsóbb változatára (Value Edition – lassabb processzorral és diszkrét grafikus kártyával).

Abból fakadóan, hogy az utóbbi időben megjelent gépek számozása megkavarta a számozási rendszert, az idei évben folyamatosan érkező új gépek (3-as, 5-ös, 7-es, 9-es sorozat) típusszámozása egy részben új sémára fog épülni, mely sokkal áttekinthetőbb lesz a jelenleginél, de ez már egy másik bejegyzés témája lesz.

Azóta történt

Előzmények