Biztonsági rést fedeztek fel a Samsung okostévéin

Sok jel mutat arra, hogy a néhány éve felbukkanó és azóta dinamikusan fejlődő okostévé rendszerek átalakíthatják az otthoni szórakozási, információszerzési és kommunikációs szokásokat. Már ma is akadnak olyan modellek, amelyek lehetővé teszik a böngészésen kívül a levelek elolvasását, a különböző közösségi médiumok vagy épp fitnesszel, főzéssel kapcsolatos alkalmazások  futtatását, különféle egyéb, a videotelefonálást és az USB-n keresztül csatlakoztatott külső adattároló eszközök kezelését, és a jövőben várhatóan egyre többen fogják használni, kihasználni ezeket a szolgáltatásokat.

Ennek következtében pedig a tévék és rajtuk keresztül a felhasználók a kiberbűnözők célkeresztjébe kerülhetnek, így igazán nem is meglepő, hogy már vannak, akik komolyan kutatják az esetleges veszélyforrásokat. Ilyen a ReVuln nevű cég is, amely a Samsung smart tévéire fókuszált, aminek eredményeként kiderült, hogy komoly biztonsági rések tátongnak a rendszeren. Ennek köszönhetően egy külső félnek módja nyílik rá, hogy megszerezze a távvezérlő konfigurációs adatait, magyarul a távolból irányíthatja a tévét. Azaz például aktiválhatja a csatlakoztatott vagy beépített webkamerát és a mikrofont is. Sőt, arra is fény derült, hogy a csatlakoztatott külső merevlemezekről vagy pendrive-okról teljes lemezkép készíthető, dokumentálható, hogy a felhasználó milyen alkalmazásokat telepített, milyen állományokat indított el a médialejátszón, sőt bizonyos feltételek teljesülése esetén az is, hogy mikor milyen műsort nézett.

A ReVuln egyébként a biztonsági hiányosságokkal kapcsolatos részletes információkat nem tárta a nagyközönség elé, de a Samsung így is azonnal reagált. A cég bejelentette, hogy a jövő év elején kiadnak egy javítócsomagot, ami orvosolja majd ezeket a problémákat, és addig is azt javasolják a felhasználóknak, hogy titkosított vezeték nélküli hozzáférési pontokat használjanak.

Előzmények

Hirdetés